Артур Атанов, Альфа-Банк Україна: Позитивну динаміку зараз демонструють тільки сильні гравці і зростання депозитного портфеля для банку - це вже перемога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артур Атанов, Альфа-Банк Україна: Позитивну динаміку зараз демонструють тільки сильні гравці і зростання депозитного портфеля для банку - це вже перемога

Кредит&Депозит
2310
Щоб зрозуміти процеси, що відбуваються в банківському секторі, важливо не тільки аналізувати цифри, але і спілкуватися з реальними учасниками ринку. Вже більше року банкіри працюють в ситуації обмеженої ліквідності і панічних настроїв вкладників. При цьому деяким вдається підтримувати всі бізнес-напрямки і демонструвати позитивну динаміку. Про робочі інструменти в поточних умовах та отримані результих, ми поговорили з Артуром Атановим, Директором з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-Банку України.
Артур, що на сьогоднішній день відбувається на ринку з депозитними портфелями? Які основні тенденції простежуються?
Очевидно, що напруга в суспільстві позначається на поведінці вкладників. Багато вирішують «почекати» з розміщенням коштів і це, безумовно, позначається на скороченні обсягу депозитних портфелів банків. Тому зараз будь-який, навіть незначний приріст у залученні коштів фізосіб можна вважати реальним досягненням, перемогою! Позитивну динаміку демонструють тільки сильні гравці, з високим рівнем надійності, якісним сервісом, конкурентними продуктами.
Альфа-Банк Україна в жовтні став лідером з притоку коштів фіз осіб в національній валюті, показавши динаміку плюс 2%. Скажіть, за рахунок чого відбувся приріст?
Перш за все, за рахунок перерозміщення вкладів поточними клієнтами. У жовтні був рекордний рівень перерозміщення. Це свідчить про те, що наші вкладники бачать у банку свого партнера, якому можна довіряти, і з яким вони готові далі співпрацювати. Також наш банк є агентом Фонду гарантування вкладів фізосіб з виплат вкладів клієнтам ліквідованих банків. Ми відповідально підійшли до обслуговування цих клієнтів – всі візити в банк заздалегідь узгоджувалися, підбирався оптимальний час і відділення банку. Спеціально для виплат цих компенсацій ми розробили ексклюзивний продукт на основі платіжної картки. Вона дозволяє миттєво зарахувати грошові кошти клієнта, а вкладник може зняти всю суму депозиту в зручний для нього час в будь-якому банкоматі України без комісії. Завдяки чому близько половини обслужених клієнтів прийняли рішення стати клієнтами Альфа-Банку.
Виходить, що співпраця з Фондом це значна відповідальність для банку?
Звичайно. Саме тому, не всі банки можуть отримати статус банку-агента, адже Фонд висуває досить високі вимоги. В Україні всього одинадцять банків-агентів і ми – один з них. В першу чергу, Фонд оцінює технологічну можливість банку обслужити таку кількість людей, а також виставляє високі вимоги до надійності банку. У деякому роді статус агента Фонду – це показник надійності банку.
Нещодавно Альфа-Банк Україна повідомив про залучення коштів і збільшенні капіталу. Чи пов’язано це зі стрес-тестуванням НБУ і необхідністю докапіталізації?
Ні, не пов’язано. Ми успішно пройшли стрес-тестування і якщо розглядати ситуацію з точки зору економічних нормативів, то додатковий капітал нам не потрібен. На даний момент норматив адекватності капіталу на рівні 17% (при мінімальному необхідному рівні 10%). Ті 50 млн доларів, які ми залучили від іноземного інвестора хочемо направити на нарощування активів і розвиток бізнес-активності Альфа-Банку. Можна впевнено сказати, що для клієнтів це реально підтвердження нашого “запасу міцності” і готовність розвивати бізнес.
За матеріалами:
Альфа-Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас