Як змінювалася вартість бензину з падінням цін на нафту і зростанням курсу долара (ІНФОГРАФІКА) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінювалася вартість бензину з падінням цін на нафту і зростанням курсу долара (ІНФОГРАФІКА)

Енергетика
6250
Різке падіння ціни на нафту на світових ринках, ймовірно, обернеться хорошою новиною для українських водіїв. Як відомо, за три місяці “чорне золото” подешевшало на третину: якщо на 1 вересня барель нафти (159 л) коштував $100,3, то на 1 грудня — $69,5 (див. інфографіку). Експерти кажуть, що вартість сирої нафти вплине на роздрібну ціну бензину в Україні.
“У кінцевій ціні нафтопродуктів вартість сировини становить приблизно 55%, тому якщо нафта подешевшала на третину, і ця тенденція збережеться хоч би до кінця року, то, з врахуванням тритижневого запізнення, необхідного на переробку нафти, оптовий продаж і транспортування отриманого палива, можемо отримати його здешевлення на 17—18% (третина від 55%. — Авт.), тобто звичайний А-95 до кінця місяця може подешевшати на 1 гривню (зараз середня ціна 16,77 грн/л. — Авт.)”, — вважає директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.
Якби в Україні не було таких стрибків курсу — ціна б знизилася значніше. Адже, за розрахунками експерта, 80% нафтопродуктів імпортується і лише 20% виробляється в Україні, а значить, трейдери купують паливо в доларах, а продають в гривнях. Але курс долара до гривні, як відомо, зріс з початку року майже удвічі (з 8,29 грн/$ до 15,62 грн/$, або на 88%. — Авт.), тому в гривнях “горючка” стала дорожча на 60%, або на 6 грн/л.
Як змінювалася вартість бензину з падінням цін на нафту і зростанням курсу долара (ІНФОГРАФІКА)
Заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев вважає, що ціна може впасти не більше ніж на 70 коп./л тому, що трейдери не мають упевненості в завтрашньому дні. На його думку, якби гривня була стабільною, то А-95 сьогодні міг би коштувати приблизно 9 грн/л (1,09 $/л, адже в січні при ціні нафти 104,9 $/барель було 1,29 $/л), але насправді чере її падіння маємо сьогодні ціну в 1,07 $/л. Тобто в доларах пальне вже стало дешевше за 11 місяці на 20%, проте через стрибок курсу українці цього не відчули. Куюн і Рябцев не відкидають, що до кінця грудня може бути навіть $1 за літр А-95.
Президент Украналітцентру Олександр Охріменко обіцяє, що в грудні “катаклізмів” з валютою не буде: “Ринок визначив рівноважний курс, операції відбуваються в діапазоні 16—16,1 грн/$ і до кінця року може бути навіть невелике зниження через традиційне збільшення до кінця року припливу валюти в країну”.
НЕ КУПУЮТЬ. На думку Рябцева, ціну нафтопродуктів у роздрібі стримує ще і різке зниження їх споживання, приблизно на 20%. Передусім водії економлять на преміальних сортах бензину (спад на 30%), переходячи на звичайний А-95 або на А-92 або переобладнавши автомобілі на газ.
“Ціна питання 10 тис. грн., а після встановлення газобалонного обладнання я, проїжджаючи близько 2000 км. на місяць, плачу за пальне менше приблизно на 1500 грн., тобто розраховую окупити витрати за 7 місяців”, — розповів водій Максим Початун (“Тойота Корола”).
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас