Тріумф поросяти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріумф поросяти

Аграрний ринок
690
Свинина перетворюється в дорогий дефіцит. У цьому винні виробники ковбас
Вирощені в Україні свині в найближчому майбутньому залишаються вдома — поставки свинини за кордон в 2015 році навряд чи збільшаться. Днями директор департаменту правової та законопроектної роботи Мінагропроду Ігор Чудовський офіційно повідомив про неготовність 90–95% вітчизняних підприємств м’ясної промисловості до повноцінної роботи з ЄС. За словами чиновника, основною перепоною до експорту м’ясної продукції у країни Євросоюзу є недотримання технічних стандартів і регламентів.
Домашній формат
Дійсно, великих свинарських підприємств повного циклу, які самостійно здійснюють весь технологічний процес — від вирощування тварин до забою і переробки м’ясної продукції, в Україні можна перерахувати по пальцях. До того ж, влітку власник найбільшого тваринницького холдингу «АПК-Інвест» Борис Колесников заявив у ЗМІ про зупинку виробницва свого комплексу через ситуацію на Донбасі.
Здавалося б, такі тенденції мають стати гарною новиною для пересічних споживачів, які очікують зниження цін на м’ясну продукцію на внутрішньому ринку. Однак на практиці все інакше — за останній місяць свинина в роздрібному продажі подорожчала відразу на 15–20%.
Президент Асоціації свинарів України Артур Лоза стверджує, що виробники тут ні при чому. «Закупівельні ціни на свиней у живій вазі мають свою сезонність, проте в октябре¬ноябре оптовики платили більше всього на 1,5-2 грн. У середньому свиней продавали по 24-25 грн/кг», – говорить він.
«Через те, що вдвічі зросла вартість витрат на годування, збільшилися витрати на опалення та ПММ, собівартість приплоду 2014 виявилася в два з половиною рази вищою, ніж торішня — більше 20 грн./кг живої ваги», — аргументує цінове підвищення генеральний директор Центра підвищення ефективності у тваринництві Микола Бабенко.
Але головна перешкода для зниження цін у тому, що внутрішній ринок як і раніше дефіцитний. З 2,7, млн. т виробленого в Україні м’яса на частку свинини припадає 23,6%.
За даними балансу попиту та пропозиції м’яса і м’ясопродуктів, підготовленого фахівцями Мінекономрозвитку, за десять місяців поточного року власне виробництво свинини склало 636 тис. т (замість очікуваних 790 тис. т). Причому близько 70% свинини (443 тис. т) скупили м’ясопереробні компанії, для яких через стрибок долара улюблена бразильська сировина стала не по кишені. Якщо торік імпорт свинини становив 235 тис. т, то в цьому — всього близько 100 тис. т.
Стратегії вигодовування
Роздрібним споживачам дісталося трохи більше 30% свинини.
У січні-жовтні українці з’їли не більше 193 тис. т свіжого, охолодженого і замороженого свинячого м’яса.
Цікаво, що в структурі витрат вітчизняних домогосподарств на продтовари 25% припадає саме на м’ясо та м´ясопродукти, їх споживання найсильніше відстає від раціональних норм, рекомендованих МОЗ. Наприклад, у відносно благополучному 2013 році замість 80 кг на середньостатистичного українця припало всього 56,1 кг м’ясних виробів.
«Низька купівельна спроможність впливає на активність переробників, які користуються моментом, щоб переманити покупців на свою сторону. Збільшення закупівель свинини у вітчизняних тваринників на 18% пов’язане ще і з тим, що виробники ковбасних виробів і напівфабрикатів можуть дозволити собі утримувати ціни за рахунок використання хімічних добавок», — говорить Володимир Цибулько.
Різкий стрибок цін у роздробі викликаний відсутністю держконтролю за націнками на соціально значущі продукти помноженою на бажання торговельних мереж, які сьогодні купують свинину в м’ясокомбінатів безпосередньо, заробити додатковий прибуток.
У той же час на тлі самоусунення одного з монополістів на ринку м’ясопереробки («АПК-Інвест») і фізичної відсутності дешевого європейського імпорту (спалахи африканської чуми свиней в Польщі і девальвація гривні обмежили ввезення недорогого м’яса) українські тваринники отримали унікальний шанс по переділу мінімум 18 % ринку в умовах відсутності конкуренції.
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас