Відсоткові ставки по депозитам потрібно знизити до рівня 0-1,5%, інакше Україну чекає ряд “банківських” банкрутств, - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсоткові ставки по депозитам потрібно знизити до рівня 0-1,5%, інакше Україну чекає ряд “банківських” банкрутств, - думка

Казна та Політика
8010
В Україні зараз склалась унікальна ситуація, коли банки виплачують населенню 20-25% по депозитах в гривні, а за доларові вклади – 8-12%. “Такої ситуації немає ніде в світі. У США відсоткова ставка 1-1,5%. В Європі – 0-1%. Депозити для населення не використовуються, як засіб нагромадження коштів, а як засіб збереження. Якщо відсоткова ставка, за якою банки залучають кошти, низька, то вони можуть і кредитувати бізнес під низьку ставку. Відповідно, створюються довгострокові стимули для розвитку реального сектору. Відповідно, має бути чіткий сигнал і з боку регулятора, і з боку уряду про те, що потрібно знижувати відсоткову ставку по кредитах”, – заявив під час круглого столу експерт, заступник генерального директора Ukrlandfarming Ігор Петрашко.
“Тут є декілька варіантів рішення. Найпростіше – тут треба враховувати мотивацію бізнесу, який стоїть на іншій стороні. Яка його мотивація? Ніякої. Бізнес потрапив у боргову яму, з якої йому вийти немає можливості, через те, що є високі ставки, заробляти більше, ніж 20-25% практично у військових умовах нереально, тому виходить нагромадження “боргової ями”, яка переходить з року в рік. Але рано чи пізно відбудеться прорив, і будуть масові банкрутства не тільки по банківській системі, а і по всьому реальному сектору”, – додав Петрашко.
За його словами, 10 з 30 великих банків в Україні вимагають рекапіталізації і практично усе – докапіталізації. “Банки з українським капіталом є найбільш проблематичними”, – додав експерт. На думку експерта, в такій ситуації Нацбанку та уряду потрібно взяти на себе активну роль та кардинально обмежити відсотки, які банки сплачують за депозитами населенню. “Це можна зробити як ринковими, так і адміністративними методами », – зауважив експерт.
Нагадаємо, в рамках меморандуму з МВФ було проведено стрес-тест найбільших комерційних банків. Він показав, що з 15 кредитно-фінансових установ, тільки 5 зможуть витримати погіршення економічних умов, і не порушити нормативні вимоги НБУ, в першу чергу щодо достатності власного капіталу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас