Кредити стали національними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити стали національними

Валюта
1172
НБУ не зможе стабілізувати курс гривні забороною на валютне кредитування, впевнені експерти
В Україні стає все менше можливостей для використання іноземної валюти. Постановою №534 Нацбанк заборонив банкам кредитувати юросіб, фізосіб-підприємців і представництва підприємств-нерезидентів в іноземній валюті з метою використання цих коштів на внутрішньому ринку України. Винятком залишаються кредити, які будуть спрямовуватися на виконання зовнішньоекономічних зобов´язань.
Цільове призначення
Досі цільове призначення кредитів в іноземній валюті для корпоративних клієнтів ніяк не обмежувалася. «Доступ до валютних кредитів для компаній, що мають валютну виручку, був вільним. Враховуючи, що вартість таких позик була помітно нижче, ніж гривневих, багато підприємств використовували їх для поповнення обігових коштів. Часто перекредитовуються кредити в іншому банку», — розповів радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
Також ця заборона торкнеться аграрних підприємств. Їм доведеться шукати доступніші джерела фінансування. «Крім зовнішньоекономічних контрактів, банки надають підприємствам передекспортне фінансування у валюті. Наразі воно найбільш актуальне для сільгосппідприємств: посівна, збиральна, торгівля, зберігання, формування складу для переробки, наприклад, насіння для олійних підприємств. Таке фінансування надається експортно-орієнтованим компаніям, що мають валютну виручку, які, відповідно, не несуть валютних ризиків, оскільки кредит гаситься з експортних надходжень. Водночас це дозволяє істотно здешевити вартість ресурсу: різниця удвічі, при середній вартості фінансування у валюті 10—12% і в гривні 20—23%», — пояснила член правління ОТП Банку Алла Бініашвілі.
І нинішнє рішення НБУ — дуже погана новина для аграріїв, оскільки зумовить подорожчання боргового навантаження удвічі. Багато позичальників просто не впораються з таким зростанням витрат. Відповідно банкам це загрожує потенційним збільшенням частки прострочення по кредитах, а в деяких випадках і дефолтами.
Крім того, банкіри визнають, що досі такі кредитні кошти не завжди використовувалися за призначенням. Були випадки, коли банки здійснювали кредитування у валюті для конвертації гривневих коштів підприємств у валюту. «Схема виглядала так: підприємству видавався кредит, кошти залишалися у нього на рахунку, а на наступний день за гривні купувалася валюта для погашення кредиту. У результаті операції компанія залишалася з валютою на рахунку, — пояснив заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков. — Заборона таких схем знизить попит на валюту, хоча загальний обсяг цих операцій був обмеженим».
Несподівані наслідки
Нові правила негативно вплинуть на вартість кредитних коштів. «У першу чергу збільшиться попит на гривню, який тиснутиме на зростання процентних ставок на кредити в національній валюті. Водночас підприємства при необхідності зможуть брати валютні кредити, надавши в банк зовнішньоекономічні контракти. Попит на іноземну валюту вдасться частково знизити, але частка цієї заборони в загальній сукупності факторів, що стримують попит, буде займати не більше ніж 15%», — зазначив виконавчий директор напрямку корпоративного бізнесу та малого і середнього бізнесу Кредобанку Олександр Чумак.
Крім того, пряма заборона валютного кредитування стимулюватиме штучне виведення коштів з країни.
У цілому учасники ринку сумніваються, що ця заборона сприятиме досягненню головної мети НБУ — стабілізації курсу. «Не думаю, що обмеження валютного кредитування матиме позитивний вплив саме на валютний ринок. Не настільки багато валюти купувалося саме на погашення зобов´язань, переважно для оплати імпорту. Спекулятивна складова, з вини якої значною мірою і відбувалося зростання курсу, такими заходами не усунули», — підсумував Кузьменко.
Олена Губар
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас