Генсек НАТО назвав українську кризу найсерйознішою з часів холодної війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генсек НАТО назвав українську кризу найсерйознішою з часів холодної війни

Світ
597
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен назвав кризу в Україні і протистояння Росії та Заходу, що виникло на її тлі, «найсерйознішим викликом» для Альянсу з часів холодної війни. У своїй колонці для The Financial Times голова організації закликав членів НАТО збільшити витрати на оборону.
Він нагадав, що деякі політики (зокрема, прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон) закликали НАТО краще підготуватися до атак, подібних «агресії Росії щодо України».
«Я повністю згоден», – заявив Расмуссен, нагадавши, що відразу ж назвав українську кризу «тривожним дзвінком» для Альянсу. При цьому він відкинув критику з боку тих політиків, які визнали, що НАТО відреагувало на ескалацію конфлікту на Україну «або занадто люб’язно, або занадто войовничо».
«Неправильно ані те, ані інше. НАТО продовжує робити свою роботу, забезпечуючи безпеку союзників. Але ясно, що ми можемо і маємо зробити набагато більше», – підкреслив генсек Організації Північноатлантичного договору.
«Після краху комунізму НАТО докладає зусиль із взаємодії з Москвою, пропонуючи співпрацю з більш широкого кола питань, ніж будь-якій іншій країні, яка не є членом Альянсу, і прагне до стратегічного партнерства», – зауважив Расмуссен.
За його словами, Росія у відповідь «розірвала звід правил», роздувши конфлікти в Молдові, Грузії та Україні і кинувши виклик міжнародному порядку. «Російські сепаратисти були пов’язані з трагічним крахом рейсу MH17 Malaysia Airlines. Ця модель поведінки зробила наш світ більш небезпечним і непередбачуваним місцем», – констатував генсек НАТО.
Расмуссен розповів про заходи, які НАТО вживає у відповідь на участь Росії в українській кризі. «Союзники з НАТО більш ніж вдвічі збільшили присутність винищувачів над країнами Балтії та запустили спостережні польоти над Польщею й Румунією. Ми розгорнули додаткові кораблі в Чорному та Балтійському морях і проводимо низку навчань у всьому регіоні», – нагадав він.
Голова Альянсу пообіцяв, що на саміті НАТО в Уельсі, який відбудеться через місяць, буде прийнятий план дій щодо «підвищення загальної готовності», ініційований комітетом з оборони палати громад парламенту Великобританії.
«Ми уважно вивчаємо, як ми можемо найкращим чином розмістити наші сили для захисту і стримування. Ми переглядаємо наші плани оборони, оцінки загроз, угод щодо обміну розвідданими, процедур раннього попередження та антикризових заходів», – написав він.
Расмуссен розповів, що НАТО розробляє новий графік тренувань у декількох країнах, охоплюючи нові форми «оборони» – від танків у Польщі до кіберзахисту в Естонії. За його словами, союзники на чолі з Великобританією створюють новий експедиційний корпус, а Данія, Німеччина і Польща почали роботу з підвищення готовності багатонаціонального корпусу, який базується в польському місті Щецин.
Расмуссен підкреслив, що «готовність вимагає ресурсів і великої політичної волі». «Протягом останніх п’яти років союзники з НАТО в середньому урізали витрати на оборону на 20%, тоді як Росія збільшила свій оборонний бюджет на 50%. Якщо США і низка європейських союзників, включаючи Великобританію, вклали великі кошти в модернізацію своїх військ, то іншим належить зробити більше. На тлі відновлення наших економік ми повинні переламати тенденцію зниження витрат на оборону. Це може бути непросто, але це життєво необхідно. Дає надію той факт, що деякі країни – такі, як Польща, Румунія і країни Балтії – вже роблять чіткі кроки в цьому напрямку»- зауважив політик.
«Дії Росії не можуть бути проігноровані. Світовий порядок, що склався після закінчення холодної війни, перебуває під загрозою», – сказав Расмуссен, підкресливши, що «повстала Росія – не єдине завдання» НАТО.
«Ми стикаємося з низкою криз від Північної Африки до Близького Сходу і Кавказу. Коли ми говоримо, що принцип оборони НАТО – «Один за всіх і всі за одного!», ми дійсно маємо це на увазі», – зазначив генсек Альянсу.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас