За останні 3 місяці кількість активних платіжних карт в Україні зменшилася на 2 млн штук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останні 3 місяці кількість активних платіжних карт в Україні зменшилася на 2 млн штук

Фінтех і Картки
900
За останні три місяці кількість активних платіжних карт, операцій за ними, а також кількість банкоматів і платіжних терміналів в Україні зменшилася. Про це свідчать дані Національного банку за підсумками II кварталу, повідомляє “Капітал”. Негативна динаміка на ринку платіжних карт відзначається вперше за останні п’ять років. Зміна тренду обумовлена ​​анексією Криму і військовими діями на сході.
Активними вважаються платіжні картки, за якими за останні три місяці проводилася хоча б одна видаткова операція. У квітні-червні карт в Україні стало менше на 2 млн штук. Найбільш масштабне скорочення зафіксував найбільший за активами ПриватБанк. Неактивними стало більше мільйона емітованих фінустановою карт.
У прес-службі банку ситуацію пояснюють окупацією Криму, а також внутрішніми процесами. “Якщо раніше клієнтові потрібно було мати дві-три карти для різних цілей, то минулого року ми скоротили асортимент карт до двох основних класів. Інші типи карт по закінченні терміну просто закриваються,” – повідомили в ПриватБанку.
Ще п’ять банків – лідерів у цьому сегменті також задекларували зменшення кількості активних карт. Серед них Райффайзен Банк Аваль, Дельта Банк і Укрсоцбанк. Порівняно з I кварталом десятку найбільших емітентів покинув Надра Банк. Фінустанова втратила 22% активних карт і поступилася своїм місцем в рейтингу Сбербанку Росії. Наростити обсяг платіжних карток вдалося лише чотирьом гравцям: УкрСиббанку (+153 тис. шт.), Ощадбанку (+125 тис. шт.), Альфа-Банку (+99 тис. шт.) і Укргазбанку (+22 тис. шт.).
Із загальної кількості карт, які стали неактивними, 1,5 млн емітовані в Криму. Це 95% всіх кримських карт: частина з них була заблокована, ще частина перестала використовуватися жителями півострова. Більш ніж 90 тис. карт вийшли з використання у Донецькій і Луганській областях.
Єдиним регіоном, де кількість активних платіжних карт зросла, стала Київська область. Таке відхилення від загальної тенденції експерти схильні пояснювати напливом переселенців. Можливо, частина тих, хто приїхали в столицю з інших регіонів, в т.ч. із зони АТО, відкривають рахунки в Києві, і таким чином кількість карт зростає.
10 українських банків є емітентами 88% всіх активних карт в Україні.
Закономірно зменшилася й сума операцій за банківськими картами. Порівняно з січнем-березнем 2014 р. загальна сума безготівкових платежів у квітні-червні зменшилася практично на 20%, або на 9,7 млрд грн, а сума операцій зі зняття готівки – на 8%, або на 15,7 млрд грн.
Виходячи з кількості операцій, українці як і раніше знімають готівку з карт в 1,2 рази частіше, ніж використовують безготівковий розрахунок.
Крім того, Крим і Донбас стали лідерами також щодо скорочення кількості банкоматів і пос-терміналів. Останніх у II кварталі стало на 34 тис. менше. З них 13 тис. – це Крим, а інші – Донбас і великі міста, включаючи Київ. Сьогодні в Україні майже 39 тис. банкоматів – на 5% менше, ніж було три місяці тому. Практично половина з них належать ПриватБанку.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас