Гривня має коштувати 3,96 грн/$ за даними індексу Біг-Мака - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня має коштувати 3,96 грн/$ за даними індексу Біг-Мака - The Economist

Валюта
4102
Українська валюта недооцінена на 66,1% і повинна коштувати 3,96 грн/$ за сьогоднішнього курсу 11,96 грн/$. Такі оновлені дані індексу Біг-Мака, які кожні півроку публікує англомовний щотижневий журнал The Economist.
Найдорожчий Біг-Мак, за результатами, можна купити в Норвегії, де ціна за бургер сягає 48 крон, або $7,76 (91,20 грн). У США Біг-Мак коштує лише $4,8. В Україні вартість бургера становить $1,63 або 19 грн.
До трійки держав з найбільш переоціненими національними валютами, крім Норвегії, увійшли Швейцарія і Венесуела, де вартість Біг-Мака становить $6,83 і $6,82 відповідно (на 42,4% і 42,2% більше, ніж у США). Всього у 18 з 55 досліджуваних країн уряд штучно завищує курс національної валюти.
З іншого боку, в останніх 32 державах любителі фастфуду можуть придбати бургер дешевше, ніж в США. Це свідчить про штучне заниження курсу місцевої валюти. Так, найбільш недооціненими, за винятком гривні, на сьогодні є грошові одиниці Єгипту, ПАР та Індії, де Біг-Мак коштує більш ніж на 50% дешевше американського двійника.
Нагадаємо, Індекс Біг-Мака – порівняльний показник, заснований на теорії паритету купівельної спроможності, що розраховується експертами The Economist з 1986 року. Його призначення – оцінити, наскільки штучно завищений або занижений курс національної валюти по відношенню до долара США.
Для цього фахівці порівнюють місцеві ціни на бургер, переведені на основі поточного обмінного курсу в долари США, з поточною вартістю Біг-Мака в американських ресторанах мережі McDonald“s.
Чим дорожча вартість Біг-Мака в країні в порівнянні із середньою ціною в США, тим більш переоціненою є місцева грошова одиниця. Це свідчить про те, що обмінний курс в досліджуваній країні штучно завищений, і місцеві жителі повинні платити менше за придбання американської валюти.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас