В Україні хочуть ввести механізм конвертації боргу банків перед НБУ - у субборг або цінні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть ввести механізм конвертації боргу банків перед НБУ - у субборг або цінні папери

Кредит&Депозит
812
Верховній Раді пропонують ввести зміни до закону про Національний банк України (НБУ), передбачивши можливість конвертації боргу банків перед НБУ в субординований борг або цінні папери.
Відповідна ініціатива закріплена в законопроекті № 4215, ініціатором якого виступив голова підкомітету з питань фінансового моніторингу, запобігання легалізації та відмивання незаконних доходів, регулювання та застосування фінансових санкцій Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Іван Фурсін (депутатська група “Суверенна європейська Україна”).
“У разі неможливості комерційним банком вчасно повернути кошти виділені, як рефінансування, НБУ має право конвертувати заборгованість в субординований борг комерційного банку та/або викуп цінних паперів комерційного банку (у тому числі, акції облігації)”, – зазначено в законопроекті.
За пояснювальною запискою до законопроекту, впровадження такого механізму знизить негативні наслідки політичної та економічної кризи в Україні і дозволить банкам відновити кредитування реального сектора економіки.
У пояснювальній записці також зазначається, що через складну політичну ситуацію в Україні у банківській сфері відбувся значний відтік депозитів: протягом лютого-червня обсяг депозитів зменшився на 86,5 млрд грн, що змусило в свою чергу НБУ виділити комерційним банкам рефінансування на таку ж суму.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас