НАБУ: вдосконалення роботи кредитних бюро - крок до розвитку кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ: вдосконалення роботи кредитних бюро - крок до розвитку кредитування

Кредит&Депозит
431
У сучасних економічних умовах на темпи зростання економіки великий вплив робить розвиток кредитування, а для мінімізації кредитних ризиків велике значення має наявність відомостей про кредитну історію потенційних позичальників. Про це повідомили в прес-службі НАБУ.
В Україні розвиток кредитних бюро почався відносно недавно – в 2005 році, після прийняття Закону України № 2704-IV “Про організацію формування та обігу кредитних історій”. На даний момент в Україні зареєстровано 7 кредитних бюро: Перше всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ), Міжнародне Бюро Кредитних Історій (МБКІ), Українське Кредитне Бюро, Незалежне Бюро Кредитних Історій, Українське бюро кредитних історій, бюро кредитних історій “Російський Стандарт” і ТОВ “Дата Майнінг Гроуп”. При цьому останні три з перерахованих бюро були організовані при банках (ПриватБанк, “Російський Стандарт” і “Альфа-Банк” відповідно). Крім того, функціонує також створена НБУ єдина інформаційна система “Реєстр позичальників”, яка фіксує інформацію про боржників, що мають прострочення по кредитах. Сьогодні її використовують 173 банки.
Основним недоліком системи роботи з кредитними історіями в Україні є відсутність налагодженого процесу обміну інформацією між кредитними бюро. Дані, наявні в різних бюро, не стандартизовані, що ускладнює обмін інформацією. Згідно з кращими світовими практиками, функцію консолідації інформації та організації взаємодії між різними кредитними бюро часто здійснюють спеціальні структури. Вони ведуть каталоги кредитних історій всіх бюро, що дозволяє визначити, які бюро мають інформації про конкретного позичальника.
Крім того, згідно з чинним законодавством банки не зобов’язані надавати в бюро дані про всіх своїх клієнтів. Бувають випадки, коли передача даних про клієнтів не проводиться унаслідок побоювання посилення конкуренції. У першу чергу це стосується даних про юридичних осіб. Тому в кредитних бюро інформація лише про частину позичальників, і вона не завжди повна. Як результат – відсоток потенційних позичальників, за якими кредитні бюро мають інформацію, в Україні значно нижчий, ніж у ряді інших країн. Так, згідно з дослідженням, проведеним Світовим банком, за результатами 2013 року в Україні в кредитних бюро дані про 9 млн фізичних осіб (не перевищує 30% дорослого населення) і 100 тис. юридичних осіб. Для порівняння: у Польщі відсоток дорослого населення, охопленого даними кредитних бюро, становить понад 80%, у країнах ОЕСР – 66,7%, у Вірменії 63,8%, в Росії – 59,2%.
Ще одним істотним недоліком є обмежені можливості бюро в отриманні інформації з державних реєстрів. Так, де-юре бюро мають право на отримання бази даних, наприклад, Єдиний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Але, де-факто, механізм отримання даної інформації не розроблений і норма закону не діє. Також, відсутнє право доступу (отримання інформації) бюро до реєстрів податкової служби, що позбавляє користувачів можливості перевірити платоспроможність потенційних партнерів.
Крім того, доцільно було б зобов’язати не тільки банки, а й інші служби і відомства, надавати в бюро інформацію про боржників. Йдеться про комунальні підприємства, ДАІ і тому подібні організації. Наявність всебічної інформації забезпечила б цілісність характеристики потенційного клієнта.
З точки зору НАБУ, недосконалість існуючої системи роботи з кредитними історіями істотно збільшує кредитні ризики банків і ускладнює процес кредитування. У поточній ситуації політичної та економічної кризи наявність повної і достовірної інформації про позичальників стає особливо важливою. Підвищення якості та повноти даних, представлених в кредитних бюро, можливі тільки за умови відповідального ставлення всіх банків до процесу передачі інформації. Але, крім цього, в інтересах самих банків – активізувати процес створення системи, що дозволяє консолідувати інформацію всіх кредитних бюро. Спроби створення “єдиної точки доступу” до кредитних історій та розширення доступу бюро до Держреєстру кілька років тому вже робилися, зараз настав час відновити роботу в цьому напрямку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас