Крим вже отримав нову Конституцію - супершвидкими темпами прийнято 95 статей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим вже отримав нову Конституцію - супершвидкими темпами прийнято 95 статей

Світ
747
Державна рада Криму прийняла конституцію півострова. Документ складається з 10 розділів та 95 статей, основні положення подібні до статтей Конституції РФ.
У тексті наголошується, що аннексированный Росією Крим є “демократичною, правовою державою в складі Російської Федерації і рівноправним суб’єктом РФ”.
Зазначається, що “вищим безпосереднім вираженням влади народу є референдум і вільні вибори”, захоплення влади і привласнення владних повноважень неприпустимі.
Конституція регламентує, що в анексованому Криму “державними” будуть три мови – російська, українська і кримськотатарська.
Раніше незаконна кримська влада повідомляла, що нова конституція Криму буде прийнята до 10 квітня. Якщо судити із заяв Григорія Іоффе, облаштовувати анексований Крим Кремль вирішив за образом і подобою кавказьких республік.
За вже озвученою інформацією, в Криму з’явиться посада глави республіки, який не буде обиратися на всенародних виборах. Його обере Верховна Рада Криму (перейменувала себе в Держраду) за поданням президента Російської Федерації. Тобто пропонується варіант устрою влади, що існує поки тільки в трьох республіках Північного Кавказу – Інгушетії, Дагестані і Північній Осетії, де президенти обираються парламентами.
Глави всіх інших республік РФ до цього року обиралися всенародно. Ситуація, правда, незабаром зміниться: “демократична” ідея Кремля про скасування всенародних виборів президентів республік федерації вже підтримана в Карачаєво-Черкесії та Кабардино-Балкарії.
При цьому законодавство РФ не передбачає існування парламентських республік, на що сподіваються кримські депутати, розповідаючи про те, що їм залишають широкі права – вони зможуть голосувати за всіх урядових чиновників, яких представлятиме глава Криму.
Водночас, кримські татари наголосили, що проект конституції Криму є неприйнятним.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас