Населення забрало з банків 100 млрд грн від початку року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення забрало з банків 100 млрд грн від початку року

Кредит&Депозит
4427
Від початку 2014 року загальний відтік ресурсів із банківської системи України становив близько 100 млрд гривень – 15% від усіх рахунків. Про це пише ZN.UA.
При цьому наголошують, що закрити цю дірку формально допомогла девальвація – коштом курсових різниць портфель валютних вкладів банків побільшав майже на 40 млрд грн, а також Нацбанк – своїм рефінансуванням, що становило майже 50 млрд грн.
“Відтік триває, але вже істотно сповільнився, – говорить заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. – В останні місяці вкладниками керувало якесь нерозуміння, що буде далі. Вони оперували словами “мораторій”, “ліквідація” і т.д., на це накладалися проблеми курсу та Криму. Проте зараз політична ситуація стабілізується, вщухають хвилювання щодо можливої війни з Росією”.
Майже рівномірний відтік і гривневих, і валютних депозитів пояснюється тим, що вкладників турбує не стільки обмінний курс, скільки стабільність банківської системи в цілому.
“Люди просто прагнуть забрати гроші з банку, не звертаючи уваги ні на валюту вкладу, ні на репутацію банку”, – пояснив начальник аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
Уведені НБУ обмеження на зняття валюти навіть із поточних рахунків у межах 15 тис. грн на день прискорили відтік валютних депозитів. “Ті, хто має великі вклади, прийняли для себе рішення виходити з банків, а можливо, і з території України. Звідси великі відтоки”, – зазначив старший радник Альфа-Банку Роман Шпек.
За спостереженнями заступника голови “Фідобанку” Олександра Соболєва, відтік почався ще в листопаді-грудні. У січні було затишшя, пов’язане з довгими канікулами. “Масовий відтік спостерігався в лютому. Але вже до кінця березня ситуація змінилася. Ми фіксуємо не тільки зниження відтоку, а ще й зростання нових депозитів, які перекривають чиїсь вилучення, і гроші починають повертатися. Є багато експертних оцінок, згідно з якими до травня велика частина переляканих клієнтів поверне свої кошти в банківську систему”, – заявив Соболєв.
Нагадаємо, за даними НБУ, населення в лютому зняло 7,6% своїх гривневих депозитів і 6,3% валютних. У грошовому вираженні це становить понад 19 млрд грн і $1,4 млрд.
Знімали гроші з рахунків і компанії, але в менших обсягах. Відтік коштів з їхніх гривневих вкладів склав приблизно 1%, а з валютних – 4,3%. Обсяг депозитів станом на початок березня становив 158,6 млрд у гривнях і 7,3 млрд у доларах США.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас