Кримчани масово міняють рублі на гривні - розплачуватися ними невигідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримчани масово міняють рублі на гривні - розплачуватися ними невигідно

Особисті фінанси
13940
Кримчани, що недавно почали отримувати пенсії і зарплати в російських рублях, масово йдуть у банки і міняють їх на гривні. Справа в тому, що розплачуватися рублями в магазинах на сьогодні просто невигідно.
Як пише ОстроВ, у зв’язку з тим, що з 24 березня Крим офіційно увійшов до рублевої зони, пенсії і зарплати бюджетникам перерахували за фіксованим курсом Державного банку Криму – 3,8 рубля за 1 гривню. Тобто, замість 1000 грн. пенсії за закріпленим новою владою курсом видають 3800 рублів.
При цьому в кримських магазинах вже стали з’являтися подвійні цінники: ціни теж помножили на 3,8. Однак реальний курс в банках дуже відрізняється від «фіксованого». У «валютних обмінниках» за один рубль дають 0,30 коп. Якщо обміняти 3800 рублів пенсії назад, то у вас в руках опиняється 1140 гривень. «Навар» становить 14%. Таким чином, розплачуватися рублями в магазинах просто не вигідно. Люди їх здають і користуються українською валютою.
Крім того, оскільки грошова маса стала зростати, торговці в Криму вже почали піднімати ціни на свої товари в обох валютах. І це зростання, ймовірно, продовжиться, оскільки пенсії і зарплати бюджетникам за кілька місяців влада розраховує підвищити до загальноросійського рівня, тобто підняти в два рази. А як відомо, збільшення нічим не підкріпленої грошової маси в обороті автоматично призводить до інфляції, – йдеться в повідомленні.
«Проблема» в тому, що не всі жителі автономії – пенсіонери, бюджетники і держслужбовці. Співробітникам комерційних підприємств напевно ніхто піднімати зарплати не буде. Більше того, їм можуть перерахувати гривневі зарплати в рублеві за реальним комерційним курсом, що набагато нижче держбанківського. Тож інфляція по кримчанах ще вдарить, – наголошується в повідомленні.
Один з кримських журналістів Сергій Мокрушин порахував на своїй сторінці в «Фейсбуці», скільки, наприклад, втратить кримський приватний підприємець, який зберігає заощадження в гривні, але вимушений в майбутньому платити податки в рублях. «Якщо приватний підприємець щомісяця платить близько тисячі гривень податків, то в рублях за бюрократичним курсом 3,8 це буде 3800 рублів. Але от коли людина понесе гривні в «обмінник», йому видадуть за курсом приблизно 3080 рублів. Збиток – 720 рублів з кожної тисячі гривень, що означає фактичне зростання податків на 18%», – відзначає журналіст.
За матеріалами:
ОстроВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас