НБУ посилює контроль з метою зниження спекулятивного попиту - голова регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилює контроль з метою зниження спекулятивного попиту - голова регулятора

Валюта
2461
Підстави для довгострокового ослаблення гривні відсутні, вважає голова Національного банку України (НБУ) Ігор Соркін.
“Немає підстав стверджувати, що це довгостроковий тренд”, – сказав голова Нацбанку Ігор Соркін на прес-конференції в Києві у п’ятницю.
“Впевнені, що короткостроковий попит знизиться, ринок почне працювати в більш вузькому коридорі”, – додав він.
При цьому, за його словами, НБУ посилює контроль з метою зниження спекулятивного попиту.
Голова НБУ підкреслив, що в разі поліпшення ситуації тимчасові заходи, вжиті Нацбанком для стабілізації курсу, будуть скасовані.
При цьому він заявив, що НБУ залишається активним учасником валютного ринку з метою виконання своєї функції – забезпечення стабільності гривні.
Як повідомлялося, 7 лютого набула чинності постанова Національного банку України (НБУ) № 49, за якою, серед іншого, вводяться тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанку за окремими операціями.
Крім того, НБУ 7 лютого знизив офіційний курс гривні по відношенню до долара до 8,7080 грн/$1 з 7,9930 грн/$1, який зберігався незмінним з 9 липня 2012 року. Новий офіційний курс є мінімальним курсом гривні за всю історію її існування.
Історичний мінімум міжбанківського курсу гривні був зафіксований 18 грудня 2008 року, коли значення окремих котирувань перевищило рівень 10,00 грн/$1.
Уряд України прогнозує курс гривні на 2014 рік на рівні 8,5 грн/$1.
Після декількох років стабільності з початку 2014 курс гривні став падати, незважаючи на спроби Нацбанку інтервенціями утримати його від настільки суттєвого зниження. Особливо істотним падіння курсу гривні стало після загострення зіткнень протестуючих і правоохоронців, пов’язаних з прийняттям Верховною Радою законів 16 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас