S&P знизило довгострокові кредитн рейтинги ПриватБанку, Альфа-Банку та Кредобанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило довгострокові кредитн рейтинги ПриватБанку, Альфа-Банку та Кредобанку

Фондовий ринок
1283
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s (S&P) знизило довгострокові кредитні рейтинги контрагента ПриватБанку, Альфа-Банку (Україна) і Кредобанку з “В-” до “ССС+” з прогнозом “негативний” слідом за таким же зниженням суверенних рейтингів.
Як сказано в повідомленні агентства в п’ятницю, воно також підтвердило короткострокові кредитні рейтинги контрагента цих банків на рівні “С” і знизило кредитні рейтинги Кредобанку і Альфа-Банку за національною шкалою з “uaBBB-” до “uaBB-”.
“На нашу думку, ПриватБанк має вищі характеристики власної кредитоспроможності порівняно з Альфа-Банком і Кредобанком. Наша оцінка SACP ПриватБанку (“b+”) відображає його сильнішу, ніж у двох інших банків, ринкову позицію, конкурентоспроможність і позицію за ризиком”, – наголошується в документі.
За повідомленням, три українських банки, що мають рейтинги S&P, як і раніше схильні до високих ризиків, пов’язаних з нестабільністю економічного та політичного середовища в країні, а суверенні ризики України будуть і надалі чинити сильний вплив на характеристики кредитоспроможності банків.
“Ми вважаємо кредитоспроможність уряду України основним фактором ризику для українських банків, оскільки їх операційна діяльність, фондування і активи в значній мірі залежать від національної економіки”, – вказує агентство.
На його думку, ускладнення політичної ситуації в країні знижує ймовірність надання очікуваної фінансової допомоги з боку Росії у разі відходу у відставку уряду президента Віктора Януковича.
S&P додає, що політична нестабільність на тлі дуже слабких перспектив економічного зростання підвищує ризики для банківського сектора країни, який за своєю природою є значною мірою залежним від чинника довіри. Агентство знову вказує, що за його базовим сценарієм курс гривні поступово стабілізується на рівні близько 8,5 грн/$1.
“Більш різка девальвація, найімовірніше, зробить негативний вплив на невисокі нині показники якості активів і капіталізації. Наскільки ми розуміємо, політична нестабільність поки не зробила помітного впливу на показники фондування і ліквідності банків. Однак ми не виключаємо можливості відтоку депозитів з банків, порушення функціонування платіжних систем банків і дефіциту ліквідності в разі подальшої ескалації конфлікту протестуючих з урядом”, – наголошується в повідомленні.
S&P також уточнює, що Альфа-Банк (Україна) і Кредобанк є дочірніми банками великих материнських груп, кредитоспроможність яких значно перевищує кредитоспроможність України і які, на думку агентства, за необхідності нададуть екстрену підтримку своїм дочірнім компаніям.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас