Хто і навіщо купив "Волиньобленерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і навіщо купив "Волиньобленерго"

Фондовий ринок
5048
Українська держава продала контроль над іще однією енергорозподільчою компанією. 24 грудня Фонд держмайна (ФДМ) України реалізував на конкурсі 75% акцій ПАТ “Волиньобленерго”. За початкової ціни пакета в 456 млн грн (близько $57 млн ​​за курсом НБУ) акції були продані за 462 млн грн (понад $57,8 млн). Цю ціну заплатило ТОВ “Укрістгаз”, номінальний власник понад 94% акцій Харківської ТЕЦ-5. Хто – реальний?
  • Новорічна купівля віце-прем’єра Бойка?*
Крім “Укрістгаза”, в приватизаційному конкурсі з “Волиньобленерго” брало участь ще одне ТОВ – “С.Енерджі -Житомир”. Контроль над останнім належить компанії VS Energy російського бізнесмена Олександра Бабакова. З приналежністю переможця конкурсу – складніше.
Офіційним власником “Укрістгаза” значиться австрійська ITONS Holding GmbH. У ЗМІ цю компанію пов’язують з віце-прем’єр-міністром України Юрієм Бойком. Джерела Delo.UA на ринку підтверджують зв’язок між чиновником і новим власником “Волиньобленерго”, однак у прес-службі Юрія Бойка це заперечують. Але є один цікавий факт – за даними Forbes.ua, засновником “Укрістгаза” є “Фінансова інжинірингова компанія”. Її директор Сергій Астапов керує сєверодонецьким заводом “Склопластик”, який також пов’язують з віце-прем’єром.
Самі торги в ході конкурсу за 75%-й пакет “Волиньобленерго” напруженими назвати складно. Ось як їх подають у інформагентствах: спочатку “Укрістгаз” запропонував за пакет 456 млн грн, а “С.Енерджі-Житомир” – 457 млн ​​грн. Під час торгів було зроблено один крок, і ціна зросла до 462 млн грн.
Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич таку легку “здачу торгів” компанією Бабакова прокоментував просто: “У бізнесмена немає інтересів в даному регіоні”. У самій VS Energy на запит Delo.UA до моменту публікації замітки не відповіли. Цікаво, що спочатку заявки на цей конкурс подавали шість компаній, включаючи інвестиційні. Чому до фіналу торгів дісталися лише два претенденти і з яких причин відсіялися інші, у ФДМ прояснити не погодилися.
VS Energy вже експлуатує кілька енергопостачальних підприємств в нашій країні, таких як “Чернівціобленерго”, “Херсонобленерго”, “Севастопольенерго”, “Миколаївобленерго”, “Закарпаттяобленерго”. У лютому поточного року саме компанія Бабакова придбала контрольні пакети акцій “Київобленерго” і “Рівнеобленерго” у американської корпорації AES за $113 млн.
Контрольна переплата
Ціну, яку сплатив “Укрістгаз” за волинську енергорозподільчу компанію, аналітики вважають завищеною. “До обленерго зараз складно застосувати поняття ринкової ціни, оскільки вони торгуються з вельми низькою ліквідністю”, – відзначає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Виходячи з вартості акцій аналогічних компаній в Україні, він оцінює 75% акцій “Волиньобленерго” в 110-120 млн грн (близько $14-15 млн).
Один зі співрозмовників Delo.UA порівнює цю угоду з приватизаційним конкурсом по 60,77%-му пакету акцій генеруючої компанії “Донбасенерго”, яка була продана в серпні нинішнього року за 719 млн грн (майже $90 млн). “Донбасенерго” приносить в 30 разів більше прибутку, ніж цей актив”, – підкреслює він. Відомості з системи розкриття інформації НКЦПФР підтверджують слова експерта. Торік чистий дохід “Волиньобленерго” становив 554 млн грн ($69,3 млн), прибуток – 18 млн грн ($ 2,25 млн). За той же період “Донбасенерго” отримало чистого доходу на 4 млрд грн ($500,6 млн), прибутку – на 645 млн грн ($80,7 млн). “Волиньобленерго” – одна з найменших компаній в українському секторі енергорозподілу”, – говорить Дмитро Марунич.
На думку директора енергетичних програм Центру “Номос” Михайла Гончара, волинський енергорозподільчий актив може бути цікавим придбанням з урахуванням можливого виходу на експорт електроенергії в Польщу. “Але для цього необхідно провести синхронізацію енергосистем України та Європи, про яку говориться вже далеко не перший рік”, – підкреслює він.
З точки зору продажу на внутрішньому ринку також не все гладко, і в цій ситуації винні бюрократичні тонкощі. У грудні Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) опрацьовувала нову модель взаємовідносин з енергорозподільчими компаніями – стимулююче тарифоутворення, яке було задумано для підвищення рівня фінансових надходжень обленерго. Але модель затверджена так і не була – Кабінет міністрів цю ініціативу НКРЕ загальмував своїм розпорядженням.
Який інтерес в активі побачили в самому “Укрістгазі”, до моменту виходу замітки дізнатися не вдалося.
У партнерах у Григоришина
У “Волиньобленерго” є ще один великий акціонер – 21,19% акцій цього ПАТ володіє кіпрська Garensia Enterprises Limited, яку пов’язують з “Енергетичним стандартом” російського бізнесмена Костянтина Григоришина. Як складуться в майбутньому відносини двох недержавних власників? Аналітики передрікають два варіанти розвитку подій: подальший перепродаж “Укрістгазом” 75%-го пакету “Волиньобленерго” або викуп акцій у власника блокпакета. “У другому випадку Григоришин швидше за все буде змушений погодитися на пропоновані умови, оскільки його бізнес зараз перебуває в кризовому стані”, – розмірковує Гончар.
У ситуації з даним приватизаційним конкурсом єдиним, хто задовольнив свій інтерес – це Фонд держмайна. “У нинішніх умовах слабкого фондового ринку цей продаж приніс дуже вагому суму до держскарбниці”, – вважає Марунич. За рахунок продажу “Волиньобленерго” у ФДМ змогли уникнути повного провалу приватизації-2013. План передбачав надходження до бюджету на 10,9 млрд грн, до цього конкурсу він був виконаний всього на 10%.
Любоміра Ремажевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас