Два тютюнових гіганта стануть співвласниками компанії «Мегаполіс» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два тютюнових гіганта стануть співвласниками компанії «Мегаполіс»

Фондовий ринок
1386
Два тютюнових гіганта – Japan Tobacco Inc (JTI) і Philip Morris International (PMI) – стануть співвласниками компанії «Мегаполіс», одного з найбільших дистриб’юторів тютюнових виробів на ринках країн СНД. За 40% – по 20% на кожного з покупців – Megapolis Distribution BV, що володіє «ТК «Мегаполіс», обидва табачника сплатять по $750 млн.
Ще по $100 млн можуть бути сплачені в залежності від показників діяльності «Мегаполісу» протягом чотирьох фіскальних років, наступних за завершенням угоди. Таким чином, 100% компанії були оцінені в $3,75-4,25 млрд. Угода може бути закрита до кінця поточного року.
«Ця угода посилить потенціал «Мегаполісу» в області дистрибуції та дозволить більш ефективно здійснювати нашу стратегію зростання в регіоні», – цитує Кевіна Томлінсона, регіонального президента JTI в країнах СНД, прес-служба компанії. Мирослав Зелінські, президент PMI в регіоні Східна Європа, Близький Схід і Африка та відділення Duty Free, вважає, що крім можливостей щодо збільшення прибутку для PMI, угода закладає основу для подальшого поліпшення інфраструктури та операційних процесів в дистрибуції і сприятиме розвитку брендів.
Українські активи «Мегаполісу» не включені в угоду, як і бізнес компанії в інших країнах СНД. Але вплив на український ринок найбільша за останні роки угода на споживчому ринку надасть.
«Мегаполіс-Україна» є найбільшим дистриб’ютором сигарет в Україні. «За кілька останніх років компанія купила практично всіх відносно великих, середніх і невеликих дистриб’юторів. Також «Мегаполіс» скуповує роздрібні торговельні мережі, які орієнтовані на продаж сигарет за готівку», – констатує Олександр Соколов, директор аналітичного департаменту компанії Pro-consulting.
На його думку, ключового впливу на український ринок угода на першому етапі не матиме. «Можливо, в перспективі зазначені виробники сигарет і зможуть впливати на розподіл часток на українському ринку, проте даний сценарій представляється реалістичним у стратегічній перспективі», – пояснює Олександр Соколов, нагадуючи, що на даному етапі покупці кажуть про те, що вони не беруть участі в операційному управлінні.
Точну частку ринку, яку займає компанія в Україні, галузеві аналітики не можуть назвати. Згідно з даними розслідування “Економічної правди”, 50%-ий рубіж «Мегаполіс» подолав ще кілька років тому. «Монополістом визнається суб’єкт, частка якого на ринку перевищує 35%, або якщо його частка менша 35%, але він не зазнає значної конкуренції», – підкреслює Ігор Реутов, керівник департаменту, адвокат АФ «Грамацький і партнери».
На запит Forbes, чи не побоюються компанії конфлікту інтересів після того, як акціонерами найбільшого дистриб’ютора стануть основні конкуренти, в українських представництвах British American Tobacco і Imperial Tobacco не відповіли.
«Угода не передбачає значних змін у роботі ТК «Мегаполіс». При цьому очікується, що в довгостроковій перспективі «Мегаполіс» продовжить інвестиції в розвиток своєї дистрибуційної платформи», – повідомили Forbes в прес-офісі PMI.
Макс Авксентьєв, аналітик Kreston GCG, зазначає, що вертикальна інтеграція не надто типова для тютюнової індустрії. У всякому разі, на пострадянському просторі приклади тісної взаємодії, особливо великих ключових гравців ринку, не поширені. «Тютюнові гіганти воліють працювати з великими дистриб’юторами, які мають добре налагоджені схеми доведення продукції до самих малих торгових точок, але при цьому не схильні вникати в місцеві тонкощі його технологій», – говорить він.
Якщо такі угоди мають місце, то це, швидше за все, наслідок оборонної стратегії з боку покупців, припускає експерт: придбання великих часток власності однозначно дасть можливість новим власникам впливати на розклад сил на ринку. «Придбанням цих пакетів JTI і PMI, швидше за все, прагнуть убезпечити себе від неконтрольованих сценаріїв зміни розстановки сил на ринку», – резюмує він.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас