Неприємний сюрприз: українські ресторани і бутіки мають платити правовласникам за музику 10 млн євро на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неприємний сюрприз: українські ресторани і бутіки мають платити правовласникам за музику 10 млн євро на рік

Особисті фінанси
1733
Український ринок відрахувань авторам за використання музики в кафе, ресторанах, розважальних закладах та магазинах становить 9-10 млн євро на рік. Про це під час прес-конференції розповів голова спостережної ради «Української ліги авторських і суміжних прав», яка займається збором відрахувань у цій сфері, Олександр Нікін.
Тим часом, на сьогодні його організація щороку збирає всього лише 1,2 млн євро. «Це лише десята частина», – нарікає він. Зі слів Нікіна, на сьогодні авторські відрахування платять близько 30% ресторанів і 25% торговельних точок в Україні, а середні суми виплат становлять від 800 до 1200 грн.
При цьому він підкреслив, що всі розрахунки в ресторанах залежать від кількості посадочних місць, а в магазинах від торгової площі. «Є такі ресторани, які платять і по 15 тис. грн», – додав він.
Нікін розповів, що однією з проблем збору відрахувань є велика кількість ресторанів і магазинів, зареєстрованих на приватних підприємців, які, як правило, не хочуть платити, або платять мізерні суми.
Примітно, що місяць тому адміністративний суд Києва призупинив процес обрання уповноваженої організації з управління авторськими правами (ОКУ – організація колективного управління) в Україні, яка мала відповідати за весь ринок авторських відрахувань в нашій країні. Водночас, визначення єдиною уповноваженою ОКУ мало стати основним заходом у боротьбі з порушеннями інтелектуальної власності в Україні.
Нагадаємо, в травні 2013 Торговельне представництво США включило Україну до списку найбільш злісних піратів і ініціювало розслідування як проти пірата № 1 у світі, за даними Special Report 301. Основний привід: у країні велика кількість ОКУ збирають роялті, але американські лейбли гроші не отримують.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас