Українські банки обклеюють під'їзди боржників їх фотографіями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки обклеюють під'їзди боржників їх фотографіями

Кредит&Депозит
2554
Банки та колекторські компанії розгорнули нову атаку на позичальників-боржників. Вони більше не обмежуються дзвінками і листами клієнтам, а почали розклеювати за місцем проживання оголошення-попередження з фотографіями. «Мені зателефонувала шокована дружина:«У нас весь під’їзд обклеєний твоїми фото з ​​підписом «боржник». Навіщо ти знімав гроші з кредитної картки?! А найдивніше, що моїй кредитці вже близько двох років, на ній було близько 50 грн і я нею не користувався. Прибіг в банк, і з’ясувалося, що мій борг складає 45 грн. А виник він через те, що банк стягнув з мене річну плату за користування пластиком. Дівчата-операціоністи заспокоїли: «Не переживайте, от якби ваш борг перевищив 30 тис. грн., то ми розмістили б за місцем проживання білборд з фото», – розповів «Вістям» підприємець Олександр (Київ).
НАЙМАЮТЬ РЕКЛАМНІ АГЕНТСТВА
Причини свого завзяття банкіри пояснюють лише неофіційно: «Власники вимагають від своїх банків збільшення прибутку. І фінансисти сьогодні не звертають уваги на розмір заборгованості. З одним і тим же завзяттям вибивають борги як в 45 грн., так і в 5-8 тис. грн. Самі банкіри фото не розклеюють, а залучають до цього треті структури, нерідко навіть рекламні агентства», – розповів «Вістям» заступник голови одного з банків. При цьому, зі слів адвоката Ростислава Кравця, раніше банки лише практикували наклейки – на дверях квартир поміщалося оголошення, що тут живе боржник, і вказувався телефон банківського працівника, з яким потрібно зв’язатися і погасити заборгованість.
На фотографіях найчастіше спеціалізуються колекторські компанії. «Вони діють за принципом: «На війні всі методи хороші». Як би там не було, а фотосесію для майбутніх розсилок проводять банкіри (якщо вони згодом передають справи клієнтів колекторам, то віддають разом з ними і фотобази). «Багатьма банками практикується фотозйомка позичальника за допомогою веб-камери під час підписання кредитного договору за згодою самого позичальника», – повідомила «Вістям» старший юрист юргруппи LCF Олена Волянська.
Банкіри визнають, що збирають бази фотографій своїх клієнтів. Але не зізнаються офіційно в розклеюванні фото дрібних боржників. «Ми вже п’ять років ведемо кампанію проти шахрайства під час отримання кредитів і розміщуємо у відкритому просторі зображення осіб, щодо яких є неспростовні докази отримання в банку кредиту за підробленими документами або іншими шахрайськими способами. За всіма цими особами матеріали передані до МВС, ми ведемо розшук шахраїв і просимо допомогти в цьому наших клієнтів», – сказали нам у прес-службі Приватбанку.
Зіа слів фінансистів, найактивніше гасять кредитні заборгованості після наклеювання на двері квартир боржників банківських номерів телефонів. Більш масштабними акціями фінансисти загрожують лише великим неплатникам. «Банки можуть використовувати білборди з фотографіями недобросовісних позичальників за заставними кредитами на великі суми, корпоративним позиками, кредитами на малий і середній бізнес. Враховуючи вартість розміщення таких оголошень, йдеться про заборгованість на значні суми», – запевняє директор департаменту по роботі із заборгованістю банку«Ренесанс Кредит» Ольга Варламова.
ВИМАГАЙТЕ КОМПЕНСАЦІЮ
Що б не говорили банкіри, але права громадян захищені законом. «Розміщення зображення боржника без відкриття кримінального провадження та резолюції слідчого або суду є порушеннями статті 308 Цивільного кодексу. За цією статтею, фотографії із зображенням фізосіб можуть публікуватися і поширюватися лише за згодою цієї людини», – розповів «Вістям» партнер юрфірми Vox Legum Михайло Спасов. З цього правила є лише два винятки: фото дозволяється поширювати під час розшуку зниклих людей і злочинців.
У всіх інших випадках людина, скільки б вона не був винна банку, має право на компенсацію. «Боржник може розраховувати на захист своїх честі і гідності, а також на компенсацію моральної шкоди», – запевнив адвокат Костянтин Цуперяк. Все, що для цього потрібно, це подати позов на банк або колекторську компанію і відстояти свої права в суді.
ВСІ ДО СУДУ
Такі наклейки з’являються все частіше на будинках українців. Голова Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко вважає, що це незаконно: не можна публічно давати оцінку дій боржника до рішення суду. «Але провину банку довести складно. У суді вони можуть сказати, що це не вони розвішують оголошення, а їх вороги, наприклад», – говорить Біденко.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас