Дорогий секрет Азарова: Україна отримала розстрочку з оплати боргу за російський газ під 6% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогий секрет Азарова: Україна отримала розстрочку з оплати боргу за російський газ під 6% річних

Енергетика
1521
Голова правління “Газпрому” Олексій Міллер надав доповнення до контракту з “Нафтогазом України”, згідно з яким була надана відстрочка оплати серпневих поставок газу до 1 жовтня: під 6% річних до дня оплати. Як повідомляє агентство «Прайм», на прохання показати документ Міллер відповів: “Чому ні, звичайно, покажемо. Покажемо прямо зараз”.
Як випливає з документа, підписаного “Газпромом” і “Нафтогазом” 18 вересня, український холдинг повинен був “частково оплатити попередній рахунок від 2 серпня на суму в 1 мільйон доларів не пізніше 7 вересня”. Решта суми повинна була бути сплачена не пізніше 1 жовтня, при цьому за надання відстрочки “Нафтогаз” повинен виплатити відсотки. “Нарахування відсотків за кожний день розстрочки у розмірі 6% річних на залишок невиплаченої суми розстрочки починається з 8 вересня і закінчується датою оплати в повному обсязі включно”, – йдеться в документі.
Агентство нагадує, що Міллер 29 жовтня заявив, що Київ досі не оплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати. Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію, зазначивши, що судячи з усього українська сторона платити не збирається. Так він відреагував на заяву глави уряду України Миколи Азарова, який охарактеризував проблему з оплатою російського газу як не критичну.
Заступник пред правління «Газпрому» Валерій Голубєв пізніше сказав, що холдинг може вимагати передоплату вже в листопаді, за грудневі поставки, якщо борг не буде врегульовано. Глава Міненерго України Едуард Ставицький розраховував, що питання буде вирішене у четвер, 31 жовтня. Однак сьогодні, 1 листопада, він заявив, що переговори тривають, і ніякі терміни їх завершення тепер не ставляться.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас