Білорусія в союзі з РФ заразилася "голландською хворобою" - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія в союзі з РФ заразилася "голландською хворобою" - дослідження

Світ
1084
Протягом останнього десятиліття білоруська економіка була однією з найбільш швидкозростаючих в Центральній і Східній Європі. Експерти Катерина Борнукова і Дмитро Крук з Білоруського економічного дослідницько-освітнього центру (BEROC) проаналізували джерела її зростання і з’ясували, що ними стали підсумки накопичення капіталу, а не зростання продуктивності.
Конкурентні переваги країни полягають в природних ресурсах і неторгованих секторах, а більшість переробних галузей, які в розвинених країнах стають драйвером зростання, відстає, цитує дослідження “Фінмаркет”.
Білорусія заразилася “голландською хворобою” від Росії і змогла це зробити в унікальних умовах – за відсутності позитивного сальдо торговельного балансу. Навіть девальвація 2011 року не змогла її вилікувати, стверджують експерти.
З 2003 року по 2012 рік середні темпи зростання білоруської економіки склали 7,1% на рік, а в “ситі” роки – до 2008-го він був ще вищий – 9,5%.
Такі показники викликають сумніви: все-таки Білорусія – країна з домінуючою держвласністю, централізованою системою розподілу ресурсів, задавленого урядом ринку і відсутністю інфраструктурних реформ.
Як пишуть економісти, зростання дійсно було, але Білорусь зовсім не була стрімко зростаючою перехідною економікою, де чинником зростання були ринкові реформи.
Найпростішим поясненням може бути нестандартне зростання продуктивності завдяки “штучним” ін’єкціям Росії в білоруську економіку: дешевого газу, особливим схемами продажу нафти, преференцій на російському ринку. Труднощі в тому, що внесок цих штучних факторів важко відокремити від природних.
Економісти BEROC вирішили самостійно оцінити вартість капітальних вкладень у білоруську економіку. Їх розрахунки показують, що лідери зростання продуктивності праці в Білорусії – це або галузі, які виробляють неринкові товари (зв’язок, фінанси, будівництво), або ті, на які впливає “штучне підвищення продуктивності” за допомогою Росії, – хімічна і нафтохімічна промисловість, виробництво палива.
Загальна картина в дослідженні виглядає наступним чином: галузі, що виробляють товари, які торгуються, страждають від відсутності прогресу в продуктивності, тобто втрачають свої конкурентні переваги.
Удосконалення загальної продуктивності проводяться в основному за рахунок “штучного підвищення”, яке дозволяє внутрішнім цінам рости, що створює ілюзію зростання продуктивності промисловості. Всі разом ці симптоми дуже схожі на “голландську хворобу”.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас