США публічно зізналися: масштаби американської програми шпигунства надмірні, але безневинні люди не постраждали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США публічно зізналися: масштаби американської програми шпигунства надмірні, але безневинні люди не постраждали

Світ
302
Держсекретар США Джон Керрі вперше офіційно визнав, що масштаби американської програми шпигунства були надмірними.
«Так, в деяких випадках вона зайшла занадто далеко», – сказав він. У той же час Керрі запевнив, що шпигунство був необхідним, а «невинні люди» в результаті цього процесу не постраждали. Також держсекретар США заявив, що спецслужби США більше не будуть здійснювати стеження, які так обурила близьких союзників країни, зокрема, Німеччину.
Тим часом у Конгресі США почали підготовку законопроекту, що обмежує повноваження Агентства національної безпеки, яке опинилося в центрі скандалу з прослуховуванням. Як зазначає CNN, зміни будуть носити вкрай обмежений характер і в основному будуть стосуватися дій спецслужби по відношенню до американських громадян, а не до іноземців. Законопроект був схвалений комітетом Сенату з розвідки.
Різні країни продовжують вимагати від США пояснень з приводу програми стеження. Так, Китай закликав Вашингтон вивезти агентів спецслужб зі своєї території. Цьому передувала чергова публікація матеріалів про діяльність АНБ. З’ясувалося, що найбільше шпигунських центрів США у Східній Азії була зосереджена на території Китаю. Вони були організовані на базі посольств, зокрема, в Пекіні.
Наприкінці жовтня пояснень від послів США зажадали Франція, Німеччина та Іспанія. Американські представники були викликані після публікацій матеріалів про стеження як за пересічними громадянами цих країн, так і за їх керівниками. Зокрема, з’ясувалося, що спецслужби збирали дані про дзвінки канцлера Німеччини Ангели Меркель.
У США не заперечують в цілому правдивість інформації про діяльність АНБ, вказуючи на те, що шпигунство був необхідним для боротьби з тероризмом. Тим часом деякі факти, щопублікуються в пресі, Вашингтон називає «перебільшеними», а деякі – помилковими.
Про стеження американських спецслужб за громадянами різних держав стало відомо завдяки матеріалами, переданими пресі колишнім співробітником ЦРУ і контрактником АНБ Едвардом Сноуденом. Публікації скопійованих ним документів тривають з початку літа 2013 року. Так стало відомо про збір спецслужбами інформації про інтернет-користувачів, а також відомостей про дзвінки іноземних громадян. Сам Сноуден втік із США і отримав тимчасовий притулок у Росії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас