Російські банки зміцнюють зв'язки з режимом Асада заради українських продуктів - Reuters — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки зміцнюють зв'язки з режимом Асада заради українських продуктів - Reuters

Світ
1530
Прагнучи забезпечити режим зброєю, нафтою і продовольством, президент Сирії Башар Асад звернувся до російських банків. Російські кредитори можуть надати йому нові можливості, незважаючи на ризик ізоляції з боку банківської системи США, пише Reuters.
Введені Сполученими Штатами санкції не дозволяють американським фінансовим інститутам мати справу з сирійським Центробанком і Комерційним банком Сирії. Банкам інших країн працювати з внесеними до чорного списку сирійцями не забороняється, однак звучать заклики про посилення приписів.
У той час як Асад користується російськими банками другого рівня, щоб платити за системи ППО і винищувачі, Комерційний банк Сирії відкрив рахунки в невеликому московському банку Темпбанк і веде переговори про зміцнення співробітництва, пише агентство.
У розпорядженні Reuters виявився факс від 6 серпня, де сирійська сторона пропонує Темпбанку відкрити бартерний рахунок, що дозволяє Дамаску міняти товари та нафту на продукти харчування, що поставляються Україною.
“На додаток до відкриття ряду рахунків на ім’я нашого банку у вашому закладі і до проведених раніше переговорів про плідну співпрацю двох наших банків (?) між комерційними сторонами в Сирії і Україні було укладено угоду про експорт та імпорт продовольчих товарів та сільськогосподарської продукції шляхом бартерних угод у відповідності з потребами сирійського уряду”, – зазначено в документі.
У свою чергу, представник Темпбанка Дмитро Авакімов заявив, що рахунки сирійського Комерційного банку існують, але бартерну угоду ще не було остаточно погоджено.
Вкажемо, що два роки тому сирійські ЗМІ писали, що у Центробанку країни є рублеві і валютні рахунки у Газпромбанку, ВТБ і Зовнішекономбанку, тим не менш, аналітики вважають, що у зв’язку з тиском США Сирії згодом довелося перейти на роботу з російськими банками другого рівня.
Тим не менш, у ВТБ спростували факт співпраці з ЦБ Сирії. Представник Зовнішекономбанку повідомив, що він не обізнаний в зв’язках з сирійськими компаніями. Газпромбанк на прохання про коментар не відповів, чи відзначає Reuters.
Джерело агентства в міністерстві фінансів США уточнило, що його відомство висловило стурбованість російській стороні і вказало їй на можливі наслідки для банків Росії.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас