Японія готова помиритися з РФ по древньому принципу "хіківаке" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія готова помиритися з РФ по древньому принципу "хіківаке"

Світ
1599
У Токіо починаються дводенні переговори між главами зовнішньополітичних і військових відомств Японії та Росії. Сторони обговорять ряд питань, що стосуються безпеки, а також зміцнення двосторонніх економічних і культурних відносин. Болісне територіальне питання офіційно на зустрічі підніматися не буде. Принаймні так стверджують у Москві. Тим часом глава МЗС Японії Фуміо Кісіда напередодні зустрічі в Токіо заявив, що проблему мирного договору між країнами (не укладеного саме з причини спору з приводу Курильських островів) треба вирішувати якомога швидше і не залишати наступним поколінням.
“Щоб народи Японії та Росії побудували щирі відносини взаємодовіри і добилися стрімкого розвитку співпраці двох країн, ми не повинні залишати цю проблему наступним поколінням. Обидві сторони повинні використовувати всю свою мудрість для якнайшвидшого знаходження її рішення”, – сказав Кісіда.
Він нагадав, що в квітні Росію відвідав прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. У ході зустрічі з Володимиром Путіним вони зійшлися на думці, що мир повинен бути оформлений на основі древнього принципу “хіківаке”: “немає переможця – ні переможеного”​​. “Я згоден з думкою президента Путіна”, – сказав глава японського МЗС.
Він додав, що з часу переговорів Абе з Путіним представники двох країн провели вже чотири зустрічі на вищому рівні. В умовах такого розвитку відносин відсутність мирного договору між країнами є “ненормальною”, вважає дипломат.
Кісіда впевнений, що “укладання мирного договору між нашими країнами призведе до ще більшого стрибка в розвитку японо-російських відносин”. “Ми маємо намір вести переговори з метою пошуку взаємоприйнятного рішення на тлі комплексного розвитку наших відносин”, – підкреслив дипломат.
Він також розповів, що в ході зустрічі в Токіо 2 листопада японська сторона має намір розповісти російським гостям про принцип “активного пацифізму”, якого дотримується Токіо. За словами дипломата, він заснований на тій позиції, що Японія повинна вносити ще більш активний внесок у мир і стабільність усього світу. Крім того, Кісіда пообіцяв розповісти про низку заходів в рамках японської політики у сфері безпеки.
У Росії запевнили, що не будуть обговорювати мирний договір – зате запитають про ПРО.
У Росії напередодні поїздки теж висловилися з приводу своїх очікувань від переговорів з японцями. Так, заступник міністра закордонних справ Ігор Моргул заявив, що майбутня дискусія обіцяє бути змістовною.
“Міністри мають намір обмінятися оцінками ситуацій у сфері безпеки в АТР, викласти бачення сторін щодо наявних у цьому регіоні ризиків і викликів стабільності, – сказав Моргул РИА “Новости”. – Особливу увагу передбачається приділити обговоренню перспектив формування в АТР всеосяжної архітектури безпеки і співробітництва, заснованої на принципах відкритості, рівності і врахування інтересів усіх регіональних держав”.
Не залишиться обійденою і проблематика створення в регіоні ПРО США, пообіцяв дипломат. Він повідомив, що у Росії “накопичилося чимало питань у зв’язку з планами розгортання в Японії елементів американської протиракетної оборони”.
У Токіо стверджують, що нарощувати оборонний потенціал їх змушують дії Північної Кореї. “У рамках цих зусиль ми працюємо і над створенням системи ПРО. Японська система ПРО є виключно оборонною і спрямована лише проти тих, хто має намір здійснити щодо нашої країни ракетну атаку. Вона не представляє ніякої загрози для інших країн, які не мають такого наміру”, – запевнив у своєму інтерв’ю напередодні зустрічі в Токіо глава МЗС Японії Фуміо Кісіда.
Він також зазначив погіршення ситуації в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР), насамперед навколо КНДР. У зв’язку з цим у Токіо виступають за активізацію співпраці з Росією у сфері безпеки, запевнив Кісіда.
У той же час говорити про укладення якихось конкретних угод з Токіо за підсумками переговорів в МЗС РФ вважають передчасним. “Важливий уже сам факт їх запуску. Розраховуємо, що діалог в такому форматі стане регулярним”, – сказав Моргулов. Що стосується теми укладення мирного договору між Росією і Японією, то, за словами Моргулова, “ця проблематика” до порядку денного майбутніх консультацій не входить.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас