У Якутії критична ситуація: росіяни б'ються в чергах, а теплоходи з продуктами і паливом вмерзли в річку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Якутії критична ситуація: росіяни б'ються в чергах, а теплоходи з продуктами і паливом вмерзли в річку

Світ
4135
Критична ситуація із завезенням життєзабезпечуючих вантажів склалася в ряді населених пунктів Якутії. Через раннє припинення навігації в регіон не довезли кілька тисяч тонн продуктів. Щоб купити найнеобхідніше, люди шикуються в довгі черги, часом не обходиться без бійок. Обстановка настільки загострилася, що доводиться втручатися поліції, пише місцева преса.
Попередньою винуватицею того, що відбувається називають річку Індигірку. Спочатку здійсненню навігації по ній заважали мілководдя і згінні вітри, потім почався ранній льодостав. У підсумку завезти всі необхідні продукти не встигли: флот з вантажами буквально вмерз в річку, на вимушеному відстої залишилися 28 суден з 5,7 тис. тонн вантажів. Весь екіпаж з них евакуйований, але звільнити теплоходи вдасться не раніше червня, повідомляє News.ykt.ru.
Зараз продукти в північні райони республіки доведеться доставляти більш дорогим – повітряним шляхом (собівартість такого завезення становить 283 рубля за кілограм). Результатом зміни способу доставки став різкий стрибок цін. Так як субсидування авіарейсів з бюджету не передбачено, підприємці змушені компенсувати збиток за рахунок населення.
У результаті в регіоні склалася обстановка, що нагадала багатьом дефіцитні перебудовні часи. Найбільш серйозною ситуація видається в Абийському улусі. Зараз тут немає молочних продуктів, ковбасних виробів, овочів і фруктів, розповіла “Вістям” спеціаліст з ціноутворення Абийського улусу Іраїда Суздалова: “Все, що прийшло, закінчилося відразу ж. І ціни вони накручують”.
Бійки та черги
Жителі улусу повернулися в минуле: вони змушені штовхатися в чергах, намагаючись купити пакет молока за 137 рублів. А нещодавно в селищі Біла Гора правоохоронним органам довелося втрутитися в бійку біля продуктового складу.
“26-го жовтня у відділ поліції надійшло повідомлення про те, що в селищі між місцевими жителями, які стояли в черзі за овочами, виник конфлікт. На місце були направлені співробітники поліції, які провели з громадянами профілактичну бесіду і нормалізували ситуацію”, – розповів News.ykt.ru керівник прес-служби МВС по республіці.
Наступного дня в селище привезли картоплю, моркву, буряк, фрукти, молочну продукцію, але вже не на склад, а на оптову базу. І знову без скандалу не обійшлося. Багато хто не встиг купити бажане, хоча чергу займали ще з ранку, в той час як літак з вантажем прибуває в післяобідній час, повідомляє Sakhapress.ru.
Жителі, що б’ються за їжу, можуть залишитися ще і без опалення
Вирішити проблему з постачанням північних районів допоможуть так звані зимники – сезонні автомобільні дороги, прокладені по льоду. Проте їх відкриття доведеться чекати ще довго – не раніше кінця грудня, коли лід на річці стане досить міцним. Виходить, що жителям, які опинилися в блокаді, доведеться якось виживати ще мінімум два місяці.
Тим часом, крім нестачі їжі, в регіоні є й інша проблема – у ряді районів закінчується паливо, подекуди його залишилося в кращому разі на місяць. Всі котельні переведені в режим економії.
Розслідуванням причин ситуації, що склалася в краї, займуться місцеві депутати. Основна причина збою завезення вантажів вже озвучена – обміління річок і ранній льодостав. Але є й інші думки: у ситуації винна регіональна влада, відповідальна за підготовку до зими всіх районів. Останнім часом зриви поставок відбуваються в регіоні з тривожною регулярністю. “Щороку відбувається таке, коли річковики недозавозят вантажі. Щось у них з організацією перевезень…” – розповіли РІА “Новий регіон” в Управлінні автомобільних доріг.
Проблему, як завжди, будуть вирішувати за рахунок держбюджету. За словами чиновників, сума додаткових витрат, які доведеться вилучити з казни, складе приблизно 1 мільярд рублів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас