Росія відмовляється від українського пива: його експорт досяг мінімуму за 7 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія відмовляється від українського пива: його експорт досяг мінімуму за 7 років

Казна та Політика
1443
Обсяг експорту пива в поточному році досяг мінімуму за останні 7 років. За січень-вересень 2013 українські пивовари поставили на зовнішні ринки напою на $ 68,2 млн. Це на 12,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року ($ 78 млн), свідчать дані Державної служби статистики та Міністерства доходів і зборів.
Основна причина скорочення експорту – зменшення закупівель з боку Росії. За січень-серпень продажі пива до Росії зменшилася порівняно на 31,6%, до $ 35,9 млн., до Молдови – на 1,5%, до $ 8,9 млн, а в Білорусь, навпаки, збільшилася в 2,1 рази, до $ 12,3 млн.
Скорочення поставок пива до Росії пов’язане із загальним падінням російського ринку цього продукту, пояснює директор з корпоративних комунікацій основного експортера пива компанії “Оболонь” Максим Кушнір. З 1 січня 2013 р. в Росії підвищено акциз на 25% – до 15 рублів – за літр пива.
Крім того, з початку року обмежили місця та час продажу цього напою. Тепер його в кіосках купити не можна в принципі, а в магазинах – тільки з 8:00 до 22:00.
“За останні п’ять років у Росії падіння виробництва склало 15%, вже закрито сім пивзаводів”, – доповнює виконавчий директор асоціації “Укрпиво” Ігор Товкач.
Білорусь не зможе компенсувати скорочення експорту до Росії через свою невелику ємність, вважає директор з маркетингу компанії “Перша приватна броварня” Максим Васильєв. Не вдасться відшкодувати втрату і за рахунок внутрішнього споживання, каже Товкач.
За його прогнозами, український ринок пива в 2013 р. в кращому випадку зменшиться приблизно на 7% – до 247 млн дал. Експерт пов’язує падіння з посиленням податкового тиску, зокрема, цього року акцизи на пиво зросли на 7,4% – до 0,87 грн/л.
При цьому виробничі потужності підприємств галузі завантажені в середньому за рік лише на 56%, підкреслив Ігор Товкач. Він вважає, що падіння може продовжитися і в наступному році. Зараз у парламенті зареєстровано кілька законопроектів про підвищення акцизів.
За оцінками директора асоціації “Укрпиво”, у разі прийняття найжорсткішого варіанту, що передбачає збільшення акцизу до 2,5 грн/л, падіння виробництва в наступному році складе ще близько 28%.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас