В опозиції пропонують залишати місцевим радам 10% прибутку від "сланцевих угод" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В опозиції пропонують залишати місцевим радам 10% прибутку від "сланцевих угод"

Енергетика
180
Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех спільно з народними депутатами від ВО “Свобода” Олегом Панькевичем, Михайлом Блавацьким, Олексієм Кайдою, Анатолєм Вітівим зареєстрували у Верховній Раді проект закону “Про внесення змін до Закону України “Про угоди про розподіл продукції” (щодо розподілу коштів від продукції)”. Про це повідомили в прес-службі ВО “Свобода”.
За повідомленням, документ передбачає як обов’язкову умову угод передачу до місцевих бюджетів не менше 10% від частки держави у прибутковій продукції.
Автори документа відзначають, що в чинному Законі України “Про угоди про розподіл продукції” не передбачено, що органи місцевого самоврядування можуть виступати як сторони відповідних угод. Однак діяльність при виконанні цих угод неминуче пов’язана з створенням потенційних ризиків для навколишнього середовища і руйнівного впливу на території. Саме територіальні громади, місцеві жителі перебувають під впливом негативних чинників внаслідок розробки копалин і вимагають відповідної компенсації. Зате чинне законодавство звільняє учасників таких угод від сплати низки податків, зборів і платежів, що, у свою чергу, призводить до суттєвого недофінансування і без того бідних місцевих бюджетів.
Прийняття цього законопроекту, на думку його авторів, дозволить наповнити місцеві бюджети територіальних громад, на територіях яких розташовані ділянки надр, які передають у користування за угодою про розподіл продукції, допоможе забезпечити екологічні та соціально-економічні потреби відповідних територіальних громад.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас