Великий збиток банківської системи України у вересні - наслідок операцій з оптимізації структури дохідних активів, - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий збиток банківської системи України у вересні - наслідок операцій з оптимізації структури дохідних активів, - НАБУ

Кредит&Депозит
1068
За даними НБУ, прибуток банківської системи за 9 місяців 2013 склав 1,73 млрд. грн. Однак за вересень банківська система зазнала збитків (0,77 млрд. грн.). При цьому інші показники, що характеризують ефективність основної діяльності, залишилися на незмінному рівні, а деякі з них навіть покращилися.
Так, відношення витрат на формування резервів до загальних доходів скоротилося з 14% до 13%, відношення загальних адміністративних витрат до доходів банків залишилося незмінним (24%), а загальний обсяг доходів банківської системи в порівнянні з попереднім місяцем виріс на 0,5% ( в 14 088 млн. грн.), повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
У структурі доходів, отриманих банками протягом вересня, найбільше зростання продемонстрували доходи від торговельних операцій, а також інші доходи (в тому числі, інші операційні). Процентні доходи дещо скоротилися, що є наслідком поступового зниження середніх процентних ставок за кредитами в січні-серпні поточного року.
Обсяг процентних витрат залишився незмінним (незважаючи за зростання обсягу депозитного портфеля). У порівнянні з серпнем спостерігалося незначне скорочення комісійних витрат (на 148 млн. грн.) та витрат на відрахування в резерви (на 170 млн. грн.). У той же час збільшилися обсяги відрахувань податку на прибуток (+170 млн. грн.), Загальних адміністративних витрат (+62 млн. грн.), а також інших операційних витрат (майже на 1,6 млрд. грн.). Останнє, ймовірно, є результатом відображення в бухгалтерському обліку операцій з уступки проблемних кредитів з відповідним дисконтом і може свідчити про посилення активності банків, спрямованої на поліпшення ліквідності власних балансів.
Чисті процентні доходи (доходи за вирахуванням витрат) за вересень зменшилися на 4% (порівняно з серпнем). Але їх зниження було компенсовано майже 10% збільшенням обсягу чистого комісійного доходу. Таким чином, при відносно стійких показниках процентної маржі і спреда обсяг чистого доходу від основної діяльності в порівнянні з серпнем продемонстрував деяке зростання.
На думку НАБУ, поточні фінансові результати банківської системи є результатом активних дій окремих установ, спрямованих на скорочення портфеля проблемної заборгованості. При цьому, незважаючи на збиток, отриманий у вересні, основні показники ефективності діяльності залишаються на задовільному рівні і свідчать про здатність банків генерувати прибуток від основної діяльності навіть в умовах обмеженого попиту на кредитування.
За матеріалами:
НАБУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас