Майже 5 млрд грн забрали фізособи з депозитних рахунків десяти банків за останній квартал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже 5 млрд грн забрали фізособи з депозитних рахунків десяти банків за останній квартал

Кредит&Депозит
7297
У липні-вересні українські банки залучили від населення втричі менше грошей, ніж кварталом раніше – 8 млрд проти 24,2 млрд грн.
Багато фінустанов за цей час не просто знизили темпи приросту депозитного портфеля, але і зафіксували відтік вкладів фізосіб. На топ-10 банків за обсягом «загублених» депозитів населення припадає майже 5 млрд грн.
Не активні, а пасивні
Лідером з відтоку вкладів приватних осіб став Райффайзен Банк Аваль, у якого за третій квартал розмір депозитного портфеля фізосіб зменшився на 1,1 млрд грн. У банку пояснюють це тим, що свідомо не вели активну політику по залученню депозитів.
Ставки по внесках в цьому банку, за даними РА «Експерт-Рейтинг», на сьогоднішній день одні з найнижчих по ринку – 11% річних у гривні, тоді як максимальна ставка складає 22%.
«У балансі банку обсяг депозитів не повинен перевищувати обсяг кредитів і коштів, розміщених у цінних паперах. А ми в третьому кварталі активно не кредитували. До того ж у нас скорочується портфель цінних паперів: у другому кварталі на 750 млн грн, у третьому – на 800 млн грн. Тому падають і обсяги вкладів», – говорить голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
За його словами, найближчим часом банк не буде активізувати роботу по залученню депозитів. «Як тільки почнеться зростання активів, відразу ж поміняємо депозитну політику», – запевняє Володимир Лавренчук.
Дорогі громадяни
На думку головного фінансового аналітика агентства «Експерт -Рейтинг» Віталія Шапрана, банки не хочуть витрачати гроші на залучення занадто дорогих грошей від населення. Цим аналітик пояснює і відтік депозитів ще в трьох банках: УкрСиббанку, обсяг вкладів фізосіб в якому зменшився за третій квартал на 0,9 млрд грн, Альфа-Банку (-0,5 млрд грн) і ВТБ Банку (-0,1 млрд грн).
«Багато банків свідомо скорочують обсяги депозитів фізосіб, так цей ресурс сьогодні занадто дорогий для них. Можна набагато дешевше залучити гроші корпоративних клієнтів, а також на міжбанку, або у материнських компаній за кордоном», – підтверджує слова аналітика перший запредправління банку «Контракт» Павло Кропивін. За словами Віталія Шапрана, сьогодні банки з російським капіталом при необхідності можуть фондуватися у материнських компаній під 10-12% річних у рублях, а з європейських – під 4-6% в євро.
В УкрСиббанку і ВТБ Банку причини зменшення вкладів фізосіб не прокоментували. В Альфа-Банку (Україна) повідомили, що основний відтік стався за валютними кредитами населення.
«У нашого банку диверсифікована ресурсна база, і крім депозитів банку доступні ресурси на зовнішніх ринках, у зв’язку з чим залучення валютних вкладів не є пріоритетним нашим завданням», – повідомили в прес-службі банку. На початку цього тижня Альфа-Банк заявив про залучення синдикованого кредиту на суму $ 72,5 млн.
Відтік вкладів у Банк Кредит Дніпро пов’язують з проблемами пов’язаної з ним трубно-колісної компанії Віктора Пінчука «Інтерпайп», повідомив один із клієнтів банку, знайомий з ситуацією. У самому банку «Капіталу» підтвердили, що основна причина зниження обсягу депозитів, як і у Альфа-Банку (Україна), полягає у зменшенні частки валютних вкладів.
«Збільшення норм резервування вкладів в інвалюті робить їх залучення менш вигідним для банку. Тому менеджмент перефокусував зусилля мережі відділень на залучення вкладів у гривні», – повідомили в прес-службі Банку Кредит Дніпро. Втрату інтересу до валюти через посилення вимог регулятора називають основною причиною відтоку коштів і в Експрес-Банку.
Злиття призвели до відтоку
Причина відтоку коштів населення з Кредитпромбанку і Фідокомбанку – технічна і пов’язана з процесами злиття цих фінустанов. Основний акціонер Дельта Банку Микола Лагун вже три квартали проводить консолідацію активів куплених банків, у тому числі і Кредитпромбанку. А Фідокомбанк у другому кварталі почав приєднання до Фідобанку. «Все це могло вплинути на інтерес вкладників, але ніяких проблем з поверненням вкладів фізособам у цих банків немає», – стверджує Павло Крапівін.
У Брокбізнесбанку в другому кварталі змінився власник, у липні мажоритарним акціонером стала група компаній ВЕТЕК. «Тут теж ніяких проблем з ліквідністю немає, банк виконує всі нормативи», – стверджує Віталій Шапран.
Банкіри не приховують: квартальний відтік вкладів населення може перетворитися на тенденцію на тривалий термін. Поки немає передумов для відновлення активного кредитування, заради чого банки пішли б на залучення дорогих ресурсів населення.
Майже 5 млрд грн забрали фізособи з депозитних рахунків десяти банків за останній квартал
Іван Чернічкін
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас