Франція хоче щороку заробляти 60 млн євро на податку на газовану воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція хоче щороку заробляти 60 млн євро на податку на газовану воду

Світ
404
Національні збори Франції проголосували за введення нового податку – на солодкі газовані напої. Ця ініціатива, що отримала назву “проект Red Bull”, повинна щорічно приносити в державну скарбницю 60 млн євро. Влада європейських країн в кризу все частіше дивує громадян незвичайними податками, які покликані знизити бюджетний дефіцит.
Відповідно до законопроекту додатковий податок буде стягуватися з напоїв, що містять більше 220 мг кофеїну або 300 мг таурину на 1 л. Якщо його схвалять сенат і Конституційний рада країни, закон набуде чинності з 1 січня 2014 року. У підсумку, наприклад, кожна 250-грамова банка Red Bull має подорожчати на 25 євроцентів.
Французька опозиція вже звинуватила уряд Франсуа Олланда у лицемірстві. Противники президента не вірять у те, що новий податок спрямований на захист здоров’я громадян, як стверджує Єлисейський палац. Вони стверджують, що влада стурбована лише збільшенням доходів держскарбниці. Згідно з представленим соціалістами у вересні бюджетом, в 2014 році Францію чекає небувалий рівень держборгу – 95% ВВП і рекордний прес оподаткування – 46% ВВП. В умовах слабкого економічного зростання Париж поки не в змозі знизити бюджетний дефіцит, як того вимагає законодавство ЄС, до 3% від ВВП. Єврокомісія навіть надала Франції для досягнення цієї мети дворічну відстрочку – до 2015 року. У цьому році дефіцит бюджету Франції перевищить 4% ВВП, а в 2014 році запланований на рівні 3,6%.
Франція – не єдина країна, уряд якої в розпал економічної кризи шукає різні незвичайні способи поповнити скарбницю. Деякі податкові ініціативи подаються на хвилі боротьби за здоров’я нації, але стосуються в першу чергу популярних, а значить, маючих великі обсяги продажів продуктів і напоїв. Так, у 2013 році Угорщина розпочала боротьбу з продуктами з високим вмістом цукру, солі, вуглеводів і кофеїну. Новий податок торкнувся чіпсів, енергетичних напоїв, всіх видів солоного і солодкого печива та упакованих тортів. Тепер угорський бюджет чекає щорічної надбавки у 74 млн євро.
Всю Європу здивувала Іспанія, в якій зараз обговорюється питання про введення “податку на сонце”. Йдеться про оподаткування громадян, які користуються приватними джерелами електроенергії у вигляді сонячних панелей. До речі, таких користувачів в Іспанії більше, ніж деінде. Оскільки загальна потужність виробників електроенергії за рахунок енергії сонця тут тепер набагато перевищує потреби населення, держскарбниця заборгувала офіційним постачальникам енергії 26 млрд євро. Ухильникам від сплати “сонячного податку” загрожують штрафом у 30 млн євро. Таким чином, простим іспанцям, яких держава раніше спокушала вигодами “власної електрики”, стає дешевше купувати електрику у цієї самої держави. Ну а Італія вирішила поправити справи в нинішньому році за рахунок введення для туристів нового податку на проживання в готелях своїх курортів.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас