Прибутковість по 15-річних ОВДП України складе 14,75-15,5%, попит сформують "друзі" Мінфіну - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість по 15-річних ОВДП України складе 14,75-15,5%, попит сформують "друзі" Мінфіну - експерти

Фондовий ринок
1047
Попит на гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з термінами погашення 10 і 15 років будуть формувати держбанки і лояльні до Мінфіну структури, ставка по них складе від 14,75 до 15,5 % річних.
Аналітик ринку облігацій групи “Інвестиційний Капітал Україна” (ICU) Тарас Котович вважає 15-річні ОВДП спробою збільшити середній термін обігу цих паперів. Разом з тим, він вважає, що лише невелика група інвесторів, таких як пенсійні фонди і страхові компанії, може виявити цікавість до таких термінів звернення.
“Цілком імовірно, що попит на ці інструменти може формуватися з боку дружніх учасників ринку, не виключено, що за підтримки їх ліквідності з боку Нацбанку. Прибутковості по п’ятирічних і семирічних облігаціях ми можемо побачити на колишніх рівнях, 14,25% і 14,3% відповідно. Що ж до більш довгих інструментів, рівень їх прибутковості навряд чи перевищить 15% по 10- річних облігаціях і 15,5% по 15-річних”, – сказав аналітик.
Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії “Драгон Капітал” Сергій Фурса також не очікує ринкового попиту на 10- і 15-річні облігації.
“Якщо по цих паперах і відбудуться продажі, то це буде дружній попит з боку державних банків, а самі облігації з часом перекочують у власність НБУ”, – прокоментував експерт.
Керівник напрямку з торгівлі інструментами з фіксованою прибутковістю інвесткомпанії “Арт Капітал” Іван Заражевський оцінив пропозицію Мінфіну як розумний початок і тренд, до якого більшість ринкових гравців поставляться скептично.
Експерт вважає, що ринкового попиту на довгі ОВДП на майбутньому аукціоні або не буде взагалі, або він буде дуже малий.
“Поки в Україні немає довгих грошей, а середньостатистичні депозити укладаються на термін від трьох до 12 місяців, пенсійна реформа не проведена до кінця, активи пенсійних фондів становлять у середньому від декількох мільйонів гривень, що недотягують навіть до 10 мільйонів: інвестування в такі фонди не масове, лайфове страхування не популярне”, – сказав експерт.
“Якщо взяти поточні розміщення семирічних ОВДП за ставкою 14,3%, можна припустити, що для 10-річних облігацій логічною буде ставка в діапазоні від 14,5 до 14,75%, а на 15-річні від 14,75% до 15%. ОВДП на такі терміни дуже підходять в активи страховим компаніям і пенсійним фондам, банкам, із застереженням на реформи. Але й учасники ринку, і його кон’юнктура ще не дозріли для таких рішень”, – вважає І.Заражевський.
Експерт також дотримується думки, що інвесторами в довгі ОВДП виступлять держбанки і лояльні до Мінфіну структури, такі як Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
“Щодо держбанків схема проста: купили ОВДП і рефінансують їх в НБУ, а різниця між обліковою ставкою і ставкою прибутковості дозволяє ще й непогано заробити. Є нюанси, за якими комерційні банки уникають таких схем, і тільки одиниці лояльних і держбанки виручають Мінфін”, – додав він.
Як повідомлялося, Мінфін на першому вересневому аукціоні вперше запропонує покупцям максимально широкий спектр гривневих ОВДП з термінами погашення від 12 місяців до дебютних 15-річних.
Згідно з графіком розміщення облігацій, оприлюдненим на сайті відомства 29 серпня, на аукціон 3 вересня будуть також виставлені п’яти-, семи- і 10-річні ОВДП.
У наступні вересневі вівторки Мінфін обмежить пропозицію традиційними 12-місячними, п’яти- і семирічні гривневими паперами, додавши до них трирічні, а також відновить розміщення дво- і трирічних валютних ОВДП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас