Фондовий огляд за тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий огляд за тиждень

Фондовий ринок
240
24 - 28 березня 2003 року
Минулий тиждень видався на подив результативним. Таких досить значних і "рівних" обсягів торгів у ПФТС, які мали місце за звітний період, не спостерігалося давненько. Крім цього результативними були торги ОВДП на первинному і вторинному ринках.
У ПФТС із 24 по 27 березня обсяг торгів склав 157,5 млн. гривень чи у середньому майже 39 млн. за день. індекс ПФТС при цьому зменшився на 2,15 у відносному вираженні до рівня 51,92 базисних пункту на момент закриття торгів у четвер, 27 березня. Негативна динаміка індексу ПФТС на даному проміжку часу в сукупності зі значними обсягами торгів вірна ознака того, що пожвавлення ринкової кон'юнктури відбулася завдяки угодам з корпоративними облігаціями.
Серед корпоративних пайових цінних паперів необхідно виділити угоди з акціями "Укрнафти" (524 тис. грн.), Нікопольського заводу феросплавів (298 тис. грн.). По акціях "Укрнафти" необхідно відзначити наступне. Хоча ці цінні папери і користаються на даний момент у ПФТС найбільшим попитом серед пайових фондових активів, однак, позитивної і стійкої тенденції в динаміці їхніх котирувань і ринкової вартості немає. Тут скоріше необхідно говорити від тенденції повернення до визначеного середнього значення після незначних кон'юнктурних збурювань їхньої ціни.
Що стосується акцій Нікопольського заводу феросплавів, то тут все набагато банальніше. Підвищений інтерес операторів ринку пояснюється ажіотажем навколо продажу 25% пакета акцій цього підприємства Фондом державного майна України. За різними оцінками вартість пакета акцій тягне на 300-500 млн. гривень.
Велика конкуренція не викликає особливого подиву оскільки підприємства є найбільшим виробником у країні марганцевих феросплавів. Серед конкуруючих фірм, що претендують на покупку даного пакета акцій, необхідно відзначити таких монстрів вітчизняного бізнесу як "інтерпайп", "Приватбанк".
На первинному ринку ОВДП 25 березня результативним виявився один із трьох оголошених аукціонів. На 37 аукціоні були продані чотирьохмісячні облігації з прибутковістю 7,80% річних на загальну номінальну суму 18 млн. гривень. Надходження в бюджет склали 17,5 млн. гривень.
Комерційні банки завзято не хочуть купувати у великих обсягах довгострокові ОВДП. Однак у представників НБУ на цей рахунок інша думка. Коментуючи надлишкову ліквідність банківського сектора, представники НБУ усе більш близькі до думки про те, що вітчизняним кредитним структурам можна вкладати ці гроші в українські єврооблігації. Українські банки мають у своєму розпорядженні кошти на суму приблизно $100 мільйонів, що вони могли б вкласти в єврооблігації своєї країни, заявив перший заступник Глави НБУ Арсеній Яценюк. Порядок НБУ, що регулює доступ українських банків до евробондів, набрав сили 28 лютого, однак, за словами Яценюка, поки жоден банк не звернувся за ліцензією на покупку паперів, незважаючи на те, що раніше банки і Мінфін скаржилися на відсутність механізму.
і дійсно скаржилися. Однак як говорить народна мудрість "гарна ложка до обіду"! Зараз на внутрішньому ринку можливості розміщення вільних коштів у гривнях дають велику прибутковість, чим 7,3-8,0 відсотків річних на євроринку. До того ж надійність цих вкладень не менше валютних облігацій МінФіна, ліквідність яких навіть на євроринку обмежена. По цій простій причині ніхто не квапиться з покупкою українських євробондів.
Фактором, що стимулює українських інвесторів до покупки єврооблігацій, може бути нова "ліберальна" валютна політика НБУ, а поки її не ввели, нема рації робити різких "тілорухів", краще - почекати!
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас