Україна просить у Європейського інвестбанку 800 млн євро на енергозбереження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна просить у Європейського інвестбанку 800 млн євро на енергозбереження

Казна та Політика
255
Україна просить у Європейського інвестиційного банку кредит на суму 800 млн євро для впровадження енергозберігаючих технологій, що дозволяють скоротити споживання природного газу в житлово -комунальному комплексі.
Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Темник.
“Зараз розглядається питання про можливість залучення у Європейського інвестиційного банку 800 мільйонів євро на проведення заходів з термомодернізації житлово-комунального господарства”, – повідомив Темник. За його словами, підкреслює агентство, уряд розраховує отримати перші 200 млн євро в 2014 році.
Як зазначає інформагентство, Україна імпортує з Росії майже половину споживаного газу, називаючи його ціну несправедливо високою. Не добившись за три роки переговорів з Москвою знижки на паливо, Київ почав скорочувати його закупівлі в Росії, частково за рахунок поставок з європейського спотового ринку і частково завдяки заходам енергозбереження.
У 2012 році імпорт газу скоротився на третину до 33 млрд кубометрів. Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький говорив в інтерв’ю Reuters, що за сім місяців цього року Україна купила в Росії газу на 30% менше.
Темник також сказав, що завдяки вже вжитим заходам з енергозбереження в майбутньому опалювальному сезоні ЖКГ буде потрібно на 5% менше газу, ніж раніше. Однак він не назвав обсяг палива.
Через те, що уряд відмовився підвищувати тарифи на газ для населення та комунального сектора слідом за подорожчанням імпортного палива, Міжнародний валютний фонд у 2011 році заморозив програму stand – by для України, обсягом приблизно $ 15 млрд.
Додамо, згідно з україно-російськими контрактами 2009 року, за підписання яких екс-прем’єр Юлія Тимошенко була засуджена українським судом до семирічного ув’язнення, ціна газу, що поставляється в Україну залежить від динаміки світових цін на нафту і газойль. Прив’язка до цієї формули стала причиною постійного подорожчання імпортного палива, ціна якого в 2012-2013 роках становить приблизно $ 400 за тис. кубометрів, що в 2,5 рази вище вартості до підписання контрактів.
Крім вищесказаного відзначимо, що Україна, якій до кінця року необхідно виплатити за зовнішніми боргами близько $ 2 млрд, також розраховує частково рефінансувати платежі за рахунок зовнішнього дворічного позики на суму $ 750 млн.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас