Мінфін рефінансував майбутні виплати за позиками тільки наполовину - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін рефінансував майбутні виплати за позиками тільки наполовину - експерти

Казна та Політика
567
Міністерство фінансів України за підсумками останнього аукціону з розміщення облігацій внутрішньої державної позики рефінансувало майбутні планові виплати в 370 млн грн і 254 млн дол тільки наполовину.
Так прокоментували експерти в системі TRData підсумки останнього аукціону з розміщення облігацій внутрішньої держпозики.
“Незважаючи на те, що Мінфін днями амортизував ПДВ-облігації, ОВДП і купони на суму майже 1,84 млрд грн, майбутні виплати на 370 млн грн і 254 млн дол фактично рефінансуються (за підсумками аукціону) тільки наполовину”, – прокоментував портфельний керуючий інструментами з фіксованою прибутковістю інвестиційної групи “АРТ Капітал” Іван Заражевський. На думку експерта, банківська система в даний час володіє достатньою ліквідністю, але багато учасників ринку її притримують в очікуванні осені, паралельно спостерігаючи погашення Мінфіну.
Аналітик ринку облігацій групи “Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тарас Котович вважає, що додаткове розміщення номінованих в інвалюті облігацій з більш коротким терміном погашення дозволило збільшити попит і обсяги залучень, але при цьому Мінфін не рефінансував заплановані на сьогодні виплати навіть наполовину. “Незважаючи на оголошення додаткової облігації, Мінфін продовжує тримати ставки на колишніх рівнях і навіть домагається зниження ставок по окремих інструментах. Це може говорити про наявність у міністерства достатнього обсягу коштів для виплат за боргами, щоб не прагнути покрити виплати максимально”, – зазначив експерт. За його словами, Мінфін істотно скоротив участь “дружніх” банків у первинних розміщеннях. “Цілком можливо, що уряд розраховує на отримання коштів по позиці на 750 млн доларів США, умови якого були затверджені минулого тижня і оприлюднені”, – додав Котович.
Як повідомлялося, Мінфін у вівторок, 27 серпня, залучив до держбюджету 170,157 млн грн і 132,046 млн дол на аукціоні з продажу ОВДП. Основна частка коштів залучена за рахунок позапланового випуску облігацій терміном обігу 455 днів, номінованих в іноземній валюті (доларах США). Мінфін задовольнив дев’ять з одинадцяти поданих заявок і залучив до держбюджету 101,940 млн дол за ставкою прибутковості 7,75% річних.
Станом на 27 серпня 2013 обсяг ОВДП, що перебувають в обігу, за сумою основного боргу склав 234,025 млрд грн, при цьому у власності НБУ знаходилися держпапери на суму 137,801 млрд грн, у власності банків – 81,551 млрд грн, нерезидентів – 4,877 млрд грн.
За оперативними даними Держказначейства станом на 27 серпня, з початку року до держбюджету надійшло 88,479 млрд грн від державних запозичень, у той час як витрати держбюджету на погашення держборгу за цей період склали 41,418 млрд грн, на обслуговування держборгу – 19,104 млрд грн.
Згідно з рішенням Кабміну від 21 серпня 2013 (№ 592), Україна залучить зовнішню позику в розмірі не більше 750 млн дол на строк до двох років за ставкою прибутковості 6,5% річних з щоквартальною виплатою відсотків і одноразовою комісією 3,02% основної суми позики.
У другій половині 2013 року владі належить виплатити 5,6 млрд дол, з яких 3,6 млрд дол припадає на Мінфін, 1,7 млрд дол – на НБУ, а інше, у вигляді процентних платежів, – на «Нафтогаз» , Київську міськраду, держбанки, «Укрзалізницю» і компанію «Фінансування інфраструктурних проектів». На 3-й квартал припадає 3,1 млрд дол, на 4-й – 2,6 млрд дол платежів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас