Для інфляції поки немає передумов - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для інфляції поки немає передумов - банкір

Казна та Політика
548
Згідно з даними Нацбанку, станом на 1 липня 2013 року в готівковому обігу перебувало 242,9 млрд грн, цей показник на 19,1 млрд перевищує аналогічний показник минулого року.
Заступник голови правління Південкомбанку Олександр Коробко вважає, що таке зростання не є критичним для України і пов’язане з об’єктивними економічними чинниками. Експерт зазначив, що питома вага готівки за рік знизилася з 28% до 26,5%.
“Говорити про якийсь небезпечнийдля економіки процес чи тенденцію не доводиться. Більше того, вперше за кілька років населення продає більше валюти, ніж купує, що дало істотний “викид” готівкової гривні на ринок”, – вважає банкір.
Пан Коробко впевнений, що варто звернути увагу на той факт, що депозити населення в національній валюті зросли з 36% до 40%.
“Готівки стало більше, однак тиск на валютний ринок обмежений діями Нацбанку. Крім того, ця маса підтримує внутрішній ринок, тому що реальний дохід продовжує показувати зростання в нинішньому році. Однак при подальшому падінні економіки дане зростання може позначитися на інфляції, що зростає”, – заступник голови правління банку.
Нагадаємо, що за словами керівника групи радників голови Нацбанку Валерія Литвицького номінальні доходи в країні зросли на 46%. Експерт зазначав, що це є історичним максимумом для нашої країни. Радник також називав таке зростання “запаморочливим”, з яким “ніхто в світі не може з нами змагатися”.
При цьому він не без тривоги відзначав, що “на підході нові соціальні ініціативи” і вказує, що не раз публічно виступав проти такої політики доходів, яка сприяє тому, що сьогодні споживання залишається “в режимі буму” і росте в рази швидше, ніж інвестиції.
У результаті, на думку Литвицького, відставатиме товарна пропозиція, тоді як “зростаючі доходи можуть призвести до серйозного цінового струсу”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас