Мінфін готує зовнішню позику на $ 750 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін готує зовнішню позику на $ 750 млн

Кредит&Депозит
456
Міністерство фінансів приверне дворічну зовнішню позику $ 750 млн під 6,5% річних і з разовою комісією у розмірі 3,02% від суми позики.
Експерти припускають, що запропоновані Мінфіном параметри допускають повторення схеми, яку Кабмін раніше використовував при угоді з ВТБ Банком.
У червні 2010 російський банк надав Україні шестимісячний кредит на $ 2 млрд під 6,7% річних. Кабмін тричі його подовжував, а минулого року реструктуризував його в єврооблігації з погашенням в 2014 році.
“Це може бути аналогічна операція, оскільки зараз ситуація на ринку єврооблігацій абсолютно не сприяє новому випуску. Мінфін отримує близьку до ринкової підсумкову ставку на короткий термін з надією, що через два роки ситуація буде сприятливішою і тоді можна буде випустити по більш привабливих умовах”, – вважає аналітик ринку облігацій групи “Інвестиційний Капітал Україна” Тарас Котович.
Те, що нова позика буде приватною, допускають також аналітик з Dragon Сapital Сергій Фурса та Ерік Найман з Capital Times. На думку останнього, надати кредит Україні погодиться або ВТБ, або “хтось подібний”.
Нагадаємо, зараз зовнішні позики для України коштують дорожче, ніж для країн Африки. Прибутковість українських єврооблігацій становить близько 9,25% річних. В Африці тільки Сейшели торгуються з прибутковістю вище 8% річних. Нігерія, наприклад, в липні розмістила п’ятирічні євробонди на $ 500 млн під 5,375% і 10-річні під 6,625%. Гана, рейтинг якої знаходиться приблизно на рівні українського, привернула в кінці липня $ 750 млн на 10 років під 8,0% річних.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас