Податкова буде контролювати виконання вимог з обмеження готівкових розрахунків - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова буде контролювати виконання вимог з обмеження готівкових розрахунків - НБУ

Казна та Політика
1804
Контроль за виконанням вимог Національного банку України щодо обмеження готівкових розрахунків будуть здійснювати органи Державної податкової служби, як це передбачено податковим законодавством.
Про це Нацбанк повідомив на своєму офіційному сайті.
За інформацією регулятора, Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає штрафні санкції за невиконання вимог з проведення готівкових розрахунків згідно з постановою НБУ від 6 червня № 210 “Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою”.
Також Нацбанк роз’яснив окремі питання виконання норм своєї постанови щодо обмеження готівкових розрахунків. Зокрема, вимоги цієї постанови стосуються всіх договорів, у тому числі укладених до моменту набрання чинності постанови № 210, якщо розрахунки за такими договорами здійснюються після його вступу в силу. Підприємства (підприємці) можуть розраховуватися готівкою з фізичними особами в межах 150 тис. грн протягом одного дня, при цьому кількість фізичних осіб протягом дня не обмежується.
Для проведення розрахунків на суму понад встановлених обмежень Нацбанк пропонує використовувати такі механізми, як переказ з використанням поточних рахунків, у тому числі з використанням платіжних карток; внесення готівки в касу банку з подальшим перерахуванням на користь одержувача; використання рахунку нотаріуса (за договорами, що підлягають нотаріальному завіренню); відкриття рахунку на третю особу з встановленням особливих умов розпорядження коштами на цьому рахунку (пред’явлення підписаного та завіреного нотаріусом договору купівлі-продажу тощо); застосування акредитивної форми розрахунків; внесення готівки безпосередньо на рахунок одержувача коштів.
Згідно з роз’ясненнями Нацбанку, розмір комісійної винагороди за проведення розрахунків та курси обміну іноземної валюти на гривню будуть встановлюватися банками самостійно. У той же час, Нацбанк звернувся до Незалежної асоціації банків України (НАБУ) з пропозицією спільно з банками оптимізувати структуру доходів, щоб не допустити додаткового фінансового навантаження на громадян у частині сплати комісій банкам за переказ коштів.
Також регулятор рекомендував отримувати інформацію про діяльність і фінансовий стан банків України на своєму офіційному сайті.
Як повідомлялося, Міністерство юстиції зареєструвало постанову Нацбанку про обмеження готівкових розрахунків, яка набирає чинності з 1 вересня поточного року.
Даною постановою Нацбанк, зокрема, обмежив розрахунки для підприємств (підприємців) протягом дня до 10 тис. грн, а також для фізичних осіб при розрахунках з підприємствами (підприємцями) і між собою за договорами купівлі-продажу, що підлягає нотаріальному посвідченню, до 150 тис. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас