Експерт: в даний час грошова система України збалансована — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: в даний час грошова система України збалансована

Казна та Політика
621
Національний банк України веде грамотну політику щодо балансу ринку готівкової гривні в Україні.
Такої думки дотримується Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик рейтингового агентства “Експерт-Рейтинг”.
“Я згоден з тим, що НБУ повністю в даний момент задовольняє потреби економіки в готівковій гривні. Досить подивитися на звітність банків. На данний момент ліквідності вони не потребують, відповідно, падають ставки. Тобто я вважаю, що в даний час система збалансована”, – зазначив експерт.
Як вже повідомлялося, станом на 1 липня 2013 року в готівковому обороті країни (поза банками і в касах банків) знаходилося банкнот і монет на загальну суму в 241,9 млрд. грн. (що на 19,1 млрд. грн. більше, ніж на початок року). Фахівці Національного банку України називають дві основні причини такого розвитку ситуації. По-перше, на думку заступника голови НБУ Віри Ричаківської, це зростання довіри населення до національної валюти. За її словами, істотно зменшилася зацікавленість українців в іноземній готівковій валюті, що, у свою чергу, дозволило не відволікати готівкову гривню на валютний ринок. По-друге, вважає Ричаківська, вплив на ситуацію мало збільшення доходів населення.
“Реальна зарплата за перше півріччя виросла на 9,6%. Оборот роздрібної торгівлі зріс на 11,2%. Це зумовлює зростання потреби в готівці для обслуговування цих процесів”, – підкреслила заступник голови НБУ.
Згоден з цими висновками і Шапран.
“Інтерес до валюти сезонно падає. За прогнозами експертів, друге півріччя для економіки України буде позитивним. І великого ажіотажу не передбачається”, – сказав він.
За даними НБУ, у структурі банкнот в обігу найбільшу питому вагу становили банкноти номіналом 100 гривень (18,2%) 200 гривень (17,5%) а також 1 гривня (14,9%) Що ж до монет, то найбільша частка в обороті належить монетам номіналом 10 копійок (28,1%) і 1 копійка (21,9%) Загальна кількість розмінних монет на одну людину в Україні складає 230 штук.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас