Експерт: Україні вдалося знизити боргове навантаження за рахунок виплат боргів МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні вдалося знизити боргове навантаження за рахунок виплат боргів МВФ

Кредит&Депозит
1246
Україні вдалося істотно знизити боргове навантаження і як наслідок, і тиск на курс гривні, і золотовалютні резерви НБУ.
Таку думку висловив Олег Устенко, виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера.
Він зазначив, що Україна погасила більшу частину боргу як перед МВФ, так і значну частину боргу за раніше розміщеними єврооблігаціями.
“Велику кількість боргів Міжнародному валютному фонду ми вже повернули. Більше того, і велика частина боргу, яка підлягала до виплати в поточному році за раніше випущеними єврооблігаціями, теж погашена. Звичайно, погашення цих боргів створювало певний тиск на гривню – зменшувалися золотовалютні резерви, НБУ був змушений виходити з інтервенціями на валютний міжбанк. Те, що ми зараз погасили значну частину держборгу, в майбутньому знизить тиск на резерви НБУ і, відповідно, на гривню”, – сказав Устенко.
У той же час, експерт зазначив, що в будь-якому випадку Україні доведеться ще позичати гроші для рефінансування старих боргів, для покриття дефіциту держбюджету. Говорячи про можливість залучення Україною коштів на міжнародних фінансових ринках, експерт зазначив, що позитивним моментом для країни буде продовження програми QE3 Федеральною резервною системою США, яка зараз надає світовому фінансовому ринку величезні додаткові обсяги дешевого долара. Це сприяє зниженню ставок за позиками і для країн, що розвиваються, до яких відноситься Україна.
“Якщо програма буде продовжена, це означає, що буде більше ліквідності на міжнародному фінансовому ринку. Це означає, що ставки по позиках у світовому масштабі будуть залишатися досить низькими. Тому будь-яка країна, яка намагатиметься позичити гроші, зможе зробити це на кращих умовах, ніж у випадку згортання QE3”, – пояснив Устенко.
Він висловив припущення, що уряд, швидше за все, зможе ще в нинішньому році залучити кошти на міжнародних фінансових ринках на прийнятних умовах.
Нагадаємо, в серпні поточного року Україна здійснила дві виплати по тілу кредиту на суми 569 млн доларів і 355,6 млн доларів, а також оплатила 35,3 млн доларів відсотків за кредитом МВФ. До кінця року потрібно буде виплатити ще близько 1,5 млрд, що значно менше, ніж було погашено протягом року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас