Мінекономрозвитку закликало малий і середній бізнес більш активно використовувати механізми держпідтримки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку закликало малий і середній бізнес більш активно використовувати механізми держпідтримки

Казна та Політика
386
Основним завданням Уряду в частині розвитку економіки є створення в державі комфортних умов для ведення бізнесу. Це, зокрема, передбачає як дерегуляцію підприємницької діяльності, так і формування механізмів фінансової підтримки. Але користуватися цією підтримкою, чи ні, вирішує вже сам бізнес.
Про це сказав директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейников
“Уряд може допомогти малим середнім і великим підприємцям вести бізнес, але Уряд не може вести бізнес замість підприємців”, – підкреслив він.
Він зазначив, що для того, щоб вести бізнес, потрібні: по-перше – ідея, по-друге – попит на результати реалізації цієї ідеї, далі потрібен фінансовий ресурс і розуміння того, як втілити ідеї в життя.
“Ми не можемо запропонувати підприємцю ідею, якби ми це могли, ми б самі займалися підприємницькою діяльністю. Ми не можемо підприємцю створити попит – це його питання як підприємця. Чим ми можемо допомогти? – Ми можемо спростити йому реалізацію мети і допомогти в отриманні дешевшого фінансового ресурсу, – це те, над чим сьогодні працює Уряд”, – підкреслив Євген Олейников.
Експерт Міністерства зазначив, що останні чотири роки відбувається вдосконалення правового поля в напрямку дерегуляції, зокрема, скорочується перелік видів діяльності, для здійснення яких потрібне отримання ліцензії, а також зменшується кількість дозвільних документів і спрощується система їх отримання.
З точки зору забезпечення доступу бізнесу до фінансового ресурсу – цього року, по суті, вперше, введена система надання кредитів в рамках Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.
Він зазначив, що державні Укрексімбанк і Ощадбанк готові кредитувати програми з модернізації виробництва, створенню нових виробництв, в тому числі і невеликих, які спрямовані на виробництво нової продукції. При цьому існують механізми, які дозволяють знизити вартість кредитування для підприємців до економічно обгрунтованого рівня.
Євген Олейников повідомив, що кількість проектів, що реалізуються в рамках Програми постійно зростає, але все ж, в більшості випадків, – це проекти великих підприємств.
“На сьогодні у нас на розгляді в банках знаходиться більше 100 проектів, з них більше 70 – це звернення підприємств недержавного сектора. Але все ж, всі ці проекти – це проекти великих підприємств, тобто малий і середній бізнес, на жаль, на сьогоднішній день просто не сприймає цю можливість. А адже саме на середніх і малих підприємців ми розраховуємо, оскільки саме їм потрібна ця підтримка “, – зазначив експерт Міністерства.
Він повідомив, що в уряді готові зустрічатися з підприємцями, говорити з ними про необхідні зміни до законодавства, прийняття яких зробить умови роботи бізнесу більш комфортними.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас