Експерт: за 10 років обсяг інвестицій у вітчизняний АПК зросте вдесятеро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: за 10 років обсяг інвестицій у вітчизняний АПК зросте вдесятеро

Аграрний ринок
302
Вже через 10 років вітчизняні аграрії зможуть виробляти до 80 млн тонн зерна. Такого валу, на переконання експертів, вдасться досягти завдяки присутності на ринку агрохолдингів. Адже саме великим виробникам зерна доступні перспективні ринки збуту і сучасні технології.
За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, за два-три роки Україна, безсумнівно, наростить виробництво зерна до 60 млн тонн. Однак і ця позначка може стати лише початком рекордних врожаїв.
“Якщо ж розвинути великотоварний ринок, то і 80 мільйонів тонн стають реальними. Для цього необхідно застосувати сучасні технології, енергозберігаючу техніку, високоякісне зерно, мінеральні добрива тощо, як це роблять в Європі. А це зараз доступно переважно агрохолдингам”, – підкреслив експерт.
Олександр Охріменко також зазначив, що великий бізнес може розвивати зернову логістику, тобто будувати елеватори, склади, порти.
З ним погоджується експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв, і додає, що на перший план все ж виходить питання модернізації зернозбиральної техніки. Дозволити собі сучасну техніку іноземного виробництва можуть тільки великотоварні виробники. Однак значна частина зерна виробляється саме невеликими господарствами.
“Саме це завдання має вирішити держава. Так, в Україні вже починається спільне з CLAAS виробництво зернозбиральної техніки. Якщо вона буде такою ж якісною, як іноземна, то вітчизняні аграрії віддадуть перевагу саме їй. А завдяки здешевленню кредитів і лізинговим програмам її зможуть придбати і фермери”, – зазначає Андрій Китаєв.
У свою чергу, аналітик аграрних ринків Руслан Швець додав, що нарощення виробництва зерна безпосередньо залежить від обсягу інвестицій. Так, вкладення коштів у будівництво зерносховищ, портових терміналів, закупівлю техніки і селекцію високопродуктивних сортів зерна сприяло тому, що в Україні підвищується врожайність зерна і, відповідно, зростає його вал.
“Уряд розуміє, що аграрний сектор має дуже велику перспективу. Зокрема зерновий сектор. Тому зараз докладається максимум зусиль, щоб його розвивати, зокрема, активно залучаються інвестори”, – зазначив Руслан Швець.
Експерт нагадав, що, за попередніми прогнозами, інвестори повинні вкласти до трьох мільярдів доларів в АПК цього року. Проте вже до 2023-му можна збільшити цю суму в десять разів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас