Податок на утилізацію автомобілів розчиниться в загальній частині держбюджету - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на утилізацію автомобілів розчиниться в загальній частині держбюджету - експерт

Казна та Політика
1641
Податок на утилізацію автомобілів, який має запрацювати з 1 вересня 2013 року, послужить для наповнення держбюджету, пише у своїй статті доктор юридичних наук, професор Данило Гетманцев.
“Новий обов’язковий платіж є різновидом екологічного податку. Він не є збором. Таким чином, законодавець, визначаючи правову природу платежу, заздалегідь припускав неможливість його використання за певним цільовим призначенням, адже нецільовий характер є основною ознакою податку, на відміну від збору”, – зазначає автор.
За його словами, “утилізаційний збір по-українськи, на відміну від зарубіжних аналогів, розчиниться в загальній частині державного бюджету, не ставлячи в залежність досягнення формальних цілей його введення від обсягу надходжень”.
Крім того, експерт вважає, що рішення прив’язати ставки утилізаційного податку на автомобілі до об’єму двигуна пояснюється фіскальною необхідністю.
“Який зв’язок між об’ємом двигуна і ставкою податку, яка хоча б теоретично повинна бути прив’язана до можливих витрат на утилізацію автомобіля, залишається загадкою. В даному випадку, відійти від тверезої логіки і здорового глузду законодавця змусив основний інстинкт фінансової гілки української влади – фіскальна необхідність, яка підказує просто-напросто, що з більш дорогих автомобілів можна взяти податки за вищою ставкою, ніж з дешевих”, – підкреслює Данило Гетманцев.
При цьому він вказує, що такі необхідні для розрахунку обгрунтованої ставки будь-якого утилізаційного збору категорії, як маса автомобіля і термін його експлуатації, були цілком прогнозовано відсунуті на задній план.
Нагадаємо, Президент Віктор Янукович минулого тижня підписав закони про трансфертне ціноутворення і утилізаційний податок. При цьому ЄС раніше висловлювалися проти введення цього закону. Так, в Європі висловили тривогу з приводу того, що єдиним результатом тривалого процесу консультацій з Києвом щодо спірних торговельних питань залишається лише обіцянка України наступних двосторонніх дискусій.
Підкреслимо, що Росія, де подібний збір діє з минулого року, опинилася під прицілом претензій з боку цілого ряду країн-членів СОТ, і Україна приєдналася до консультацій з цього питання. 5 серпня Янукович доручив удосконалити законодавче регулювання питань, пов’язаних з утилізацією автомобілів.
Як повідомлялося, ЄС різко відреагував на підписання Януковичем закону про утилізаційний збір. Союз закликає Україну узгодити законодавство про введення утилізаційного податку на імпортні транспортні засоби з принципами СОТ до 1 вересня.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас