Міністр юстиції вважає передчасним скорочення чисельності державних нотаріусів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр юстиції вважає передчасним скорочення чисельності державних нотаріусів

Казна та Політика
219
Однією з концептуальних складових реформування нотаріату в Україні був перехід до системи єдиного нотаріату, наслідком чого стало скорочення чисельності державних нотаріальних контор у всіх регіонах країни, що викликало неоднозначне ставлення в суспільстві до цих процесів, вважає міністр юстиції Олена Лукаш.
“Вважаю, що зараз ліквідація державних нотаріальних контор є передчасною. Державні нотаріальні контори продовжують бути тим органом нотаріату, який задовольняє потреби пільгової категорії населення при вчиненні нотаріальних дій, зокрема, звільняючи громадян від сплати мита і зборів. В Україні такі пільги мають тисячі людей, у тому числі особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди 1, 2 груп, малолітні та неповнолітні діти”, – цитує прес-служба Мін’юсту О.Лукаш.
Вона зазначила, що на сьогодні в установах нотаріату переважно обслуговуються літні люди, пенсіонери, ментально не готові сприйняти приватного нотаріуса як орган нотаріату, який наділений такими ж повноваженнями, що й державний нотаріус. Разом з тим дана категорія громадян, свідомість яких формувалася в інші часи, вимагає від суспільства уваги до своєї позиції, принципів і вподобань.
“Люди повинні мати вибір – куди їм краще звертатися: до державного чи приватного нотаріуса. Міністерство юстиції має поважати вибір громадян”, – підкреслила О.Лукаш.
У зв’язку з цим міністр вважає, що перш ніж реалізовувати концепцію реформування нотаріату в частині скорочення чисельності державних нотаріальних контор, потрібно створити всі відповідні умови на заміну пільг, що діють для соціально незахищених верств населення в державних нотаріальних конторах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас