Через зношеність більшості ТЕС українці цієї зими ризикують замерзнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через зношеність більшості ТЕС українці цієї зими ризикують замерзнути

Казна та Політика
410
Незважаючи на те, що на вулиці +30, українські комунальники щосили готуються до опалювального сезону. Експерти б’ють на сполох: теплостанції – в жалюгідному стані, і ми можемо не пережити цю зиму благополучно. «У більшості ТЕС є граничний ресурс – 200 тисяч годин роботи (це приблизно 32 роки), і більшість з них його вичерпали. Аварії можуть відбутися вже цієї зими. І жителям деяких регіонів буде не вистачати електроенергії», – попереджає заступник директора Центру досліджень енергетики Вадим Гламаздін. За його словами, найновіший енергоблок на українських ТЕС ввели в експлуатацію ще в 1978 році. А основна маса блоків почала роботу в 50-70-х роках минулого століття.
У профільному міністерстві закликали не драматизувати ситуацію. «Є план ремонтів, і вони йдуть за графіком. Говорити, що енергосистеми не відповідають нормам, підстав немає. Ми оптимістичні з приводу цього опалювального сезону», – говорить «Сегодня» директор Департаменту електроенергетики Міненергетики Сергій Меженний.
«Проблема – у перехресному субсидуванні (коли частину витрат за електрику перекладається з населення на підприємства, які платять подвійні тарифи). Таку тарифну політику потрібно міняти. І, звичайно, підвищувати тарифи», – вважає глава Енергетичної асоціації України Юрій Кияшко.
Однак влада не раз заявляла, що зростання тарифів для населення для них неприйнятне, оскільки вдарить по кишені простого українця. Політологи також упевнені, що напередодні виборів цього точно не слід робити. Так що, незважаючи на заклики, тарифи для народу, швидше за все, істотно ніхто піднімати не буде.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас