Янукович дозволив не платити податок на нерухомість цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович дозволив не платити податок на нерухомість цього року

Казна та Політика
1410
Націлений на другий термін Президент України Віктор Янукович підписав Закон Про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості, який дозволяє не нараховувати податок на нерухомість для фізосіб в поточному році.
Як пояснили в Міністерстві доходів і зборів, відповідно до закону, власники об’єктів житлової нерухомості, що підлягають оподаткуванню, будуть платити податок за 2013 в наступному – 2014 році.
До 31 грудня власники можуть здійснити звірку даних на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості і на житлову площу таких об’єктів. Для цього потрібно звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації власника нерухомості.
У відомстві Олександра Клименка повідомили, що для зручності платників законом переглянуті розміри житлової нерухомості, на яку буде нараховуватися пільга.
Так, не платитимуть податок власники квартир, якщо їх загальна площа не перевищує 120 кв. м. Для власників будинків “пільгова площа” визначена в розмірі 250 кв. м, знову ж незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м, він також не платити податок на нерухомість.
Разом з тим, якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться тільки за ті квадрати, які перевищують певний розмір.
Фахівці Міндоходов відзначають, що якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для отримання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не діє.
Ставки податку будуть диференційовані для власників:
- Квартир – не більше 1% мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, у разі перевищення ставка складе 2,7%;
- Будинків – не більше 1% м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. м, у разі перевищення – 2,7%;
- Квартир і будинків – 1% м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. м, у разі перевищення – 2,7%.
Крім того, для юридичних осіб також продовжено термін подання декларації з податку на нерухомість з 1 лютого до 20 лютого. Фізичні особи повідомлення про сплату податку отримають до 1 липня.
Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла в другому читанні Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості. Згідно Закону податок на нерухомість сплачуватиметься фізичними особами в 2014 році за поточний 2013 рік.
У Міністерстві зборів та доходів негайно відреагували на ухвалення парламентом законопроекту про звільнення українців від сплати податку не нерухомість в 2013 році. Враховуючи нові правила оподаткування житла, йдеться в повідомленні відомства Клименко, українці, які вже сплатили податок можуть повернути сплачені кошти після набуття чинності цього закону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас