Біглого мільярдера та екс-главу "БТА Банку" можуть видати Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біглого мільярдера та екс-главу "БТА Банку" можуть видати Україні

Кримінал
1293
Екс-глава “БТА Банку” Мухтар Аблязов може бути екстрадований в Україну. Про це заявили представники французького суду.
“Суддя повідомить йому, що він є об’єктом запиту про екстрадицію”, – сказав прес-секретар апеляційного суду міста Екс-ан-Прованс, куди Аблязов був доставлений після арешту на французькій Рив’єрі.
Незважаючи на те, що Аблязов також розшукується Росією за звинуваченням у шахрайстві і ухиленні від податків, він був затриманий на підставі ордера на арешт з Києва, повідомила місцева прокуратура.
Аблязова затримали у Франції, в передмісті Канна. У нього було знайдено кілька паспортів на чужі імена, тому поліцейським знадобилося чимало часу, щоб переконатися в тому, що це саме глава “БТА Банку”. Для цього, наприклад, запит був направлений в бюро Інтерполу в Росії. Звідти поліція Франції запросила і отримала так звані установчі дані на банкіра-втікача.
Влада Казахстану розшукує пана Аблязова за розкрадання 5 млрд дол з “БТА Банку” – раніше він був найбільшим приватним банком цієї країни. У лютому 2009 р. БТА Банк, опинився в складній фінансовій ситуації, був націоналізований владою Казахстану. А Аблязов, побоюючись арешту, втік до Лондона.
У ході розслідування правоохоронні органи Казахстану з’ясували, що виведені з банку гроші пан Аблязов інвестував у різні проекти в Росії. Зокрема, на них були придбані великі ділянки землі в Подільському та Домодєдовському районах Підмосков’я.
МВС Росії в 2010 р. заочно звинуватило Аблязова в скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 і ст. 174 кримінального кодексу РФ (шахрайство в особливо великому розмірі та відмивання викрадених коштів). За версією МВС Росії, БТА Банк за наказом пана Аблязова видав різним структурам в РФ, що знаходяться під його ж контролем, кредити на загальну суму близько 4,5 млн дол, які не були повернені.
За тією ж схемою, стверджують у правоохоронних органах, Аблязов вів бізнес і в Україні, що також оголосила його в підсумку в міжнародний розшук за шахрайство. Останньою, вже цього року, до розшуку банкіра підключилася Киргизія – спецслужби країни з’ясували, що фальшивим паспортом банкіра-втікача за хабар забезпечив брат екс-президента Киргизії – екс-керівник служби державної охорони Жаниш Бакієв.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас