Відтік іноземного капіталу з банків у червні обумовлений закриттям угод з продажу «Ерсте Банку» і «Сведбанку» - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік іноземного капіталу з банків у червні обумовлений закриттям угод з продажу «Ерсте Банку» і «Сведбанку» - експерти

Казна та Політика
772
Відтік іноземного капіталу в українській банківській системі в червні поточного року стався внаслідок закриття угод з продажу «Ерсте Банку» і «Сведбанку» українським власникам, вважають опитані експерти.
«Що стосується динаміки частки іноземних банків, то тут все очікувано – в першому півріччі подальше зниження частки ринку іноземців відбулося як за рахунок закриття угод з продажу «Ерсте Банку» і «Сведбанку», так і за рахунок більш скромного зростання іноземних банків порівняно з їх вітчизняними конкурентами», – прокоментував начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитро Сологуб.
За його оцінками, частка іноземних банків (без урахування російських) у загальних активах у першому півріччі знизилася до 18% з 20% і до кінця року цей показник знизиться ще.
На думку заступника виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олени Єфремової, зниження частки іноземного капіталу саме по собі не є негативним фактором. «Це стало наслідком відходу з українського ринку низки іноземних банків, які спочатку невірно оцінили перспективи та ризики роботи на вітчизняному ринку. У найближчому майбутньому ця тенденція, швидше за все, продовжиться», – прокоментувала вона.
При цьому Єфремова зазначила, що поступове зниження залежності банківської системи України від іноземних кредиторів є позитивним чинником. «З початку 2010 року зовнішній борг банківської системи України зменшився на 24%. Одночасно скоротився і рівень валютизації залучених коштів, що знизило вразливість банків до ризику девальвації», – вважає представник НАБУ.
Як повідомлялося, частка іноземного капіталу в українській банківській системі (у статутному капіталі банків) у червні знизилася на 3,8 п.п. – до 34,2%.
За підсумками січня-червня 2013 частка іноземного капіталу знизилася на 5,3 п.п., при цьому кількість банків з іноземним капіталом скоротилася на 2 банки і на 1 липня поточного року склала 51 банк з 178 зареєстрованих. Кількість банків зі 100% іноземним капіталом скоротилася на 1 банк – до 21.
У грудні 2012 року Erste Group (Австрія) уклала договір з власником «Фідобанка» Олександром Адаричем про продаж українського “Ерсте Банку” за 83 млн дол. Угода з Erste Group закрита в квітні поточного року, «Ерсте Банк» змінив назву на «Фідокомбанк» з 5 червня.
Наприкінці березня 2013 власник «Дельта Банку» Микола Лагун підписав документи про придбання 99,99% акцій «Сведбанку», дочірньої структури Swedbank AB (Швеція) в Україні. 30 квітня була завершена угода і отримані всі регуляторні узгодження, «Сведбанк» перейменовано на «Омега Банк» 28 травня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас