Вітчизняний банківський сектор перебуває в ситуації масового відтоку іноземних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітчизняний банківський сектор перебуває в ситуації масового відтоку іноземних інвесторів

Кредит&Депозит
4847
Вітчизняний банківський сектор – вперше за вісім років розрахунку рейтингу надійності банків – знаходиться в ситуації масового відтоку іноземних інвесторів. Так, у 2012-му пішли з ринку SEB Bank і Swedbank, Erste Group і Commerzbank. Всі ці банки купили українські інвестори, які, як правило, працюють з кіпрськими структурами, де теж вибухнула криза.
У результаті ціла низка фінустанов у минулому році тільки й робили, що переглядали стратегії, змінювали офіси, персонал, юридичну особу. Втім, у 2012-му це стосувалося лише кожного двадцятого банку, а решта ретельно займалися чищенням свого балансу, боргового портфеля, пошуком більш ефективних менеджерів.
Однак тут наспіла і нова хвиля рецесії вітчизняної економіки. У результаті за підсумками минулого року обсяг виданих банками кредитів впав на 1,2% (за рахунок позик населенню), а довгострокові кредити скоротилися і зовсім на 7,5%.
Втім, банківська система зростала за рахунок інших операцій. Її активи збільшилися в 2012-му на 6,9%, а капітал і того більше – на 8,9%, що показувало наявність у власників джерел коштів для подальшої капіталізації. У підсумку багато банків поліпшили свої показники адекватності капіталу.
Активізація дорогого короткострокового кредитування та чистка кредитних портфелів зіграли на користь фінансового результату. Вперше з 2008 року український банківський сектор зміг домогтися сукупного прибутку. Він склав 4,9 млрд гривень.
Звичайно, ми чудово усвідомлюємо, що рівень показаного у звітності прибутку часто є штучним показником, пов’язаним з необхідністю або, навпаки, відсутністю необхідності декларувати високий фінансовий результат.
І тут слід зауважити, що високі ставки за депозитами в цілому не позначилися на заробітках банків негативно, оскільки фінустанови знаходили клієнтів для короткострокового кредитування під ще вищий відсоток. А структурні ризики не втілилися – адже банкрутства стосувалися лише дрібниці, обмінний курс був стабільний, а вкладники були позбавлені серйозних підстав для паніки, навіть незважаючи на парламентські вибори, що пройшли восени. Досить сказати, що в середньому відсоткові доходи банків перевищували виплати по відсотках в 1,8 рази, а у лідерів нашого рейтингу цей показник становить від двох до шести разів. А середня виплачена (не декларована!) ставка за позиками склала по групі 75 найнадійніших банків 17,6% річних. Природно, у гривневому еквіваленті, оскільки в ньому складений баланс.
На сходинках рейтингу
За розрахунками НБУ, частка іноземного капіталу в статутному капіталі українських банків знизилася за 2012 рік з 41,9 до 39,5%. Це декларовані дані, що враховують, наприклад, нерезидентське походження капіталу найбільшої фінустанови країни – ПриватБанку. У реальності частка іноземних фінансово-банківських груп на українському ринку впала нижче однієї третини і, судячи з усього, буде продовжувати падати. Адже незважаючи на всі розмови про пріоритетність українського ринку, шукають шляхи виходу (просто не можуть знайти найменш збиткову exit strategy) грецькі, кіпрські, центральноєвропейські банки.
Однак це все не стосується традиційних лідерів нашого рейтингу надійності – корпоративних банків зі США, Нідерландів, Франції та Німеччини, а також потужних державних «дочок» з Росії. І нехай нікого не дивує поява в трійці лідерів скромного Volksbank: він вже давно куплений Сбербанком РФ.
Істотно втратив у рейтингу порівняно з минулим роком ПриватБанк. Правда, це радше пов’язано з особливостями методики – тепер максимальна премія за масштаб роботи в нашому рейтингу така ж, як і масштаб зовнішньої підтримки (60 балів). У разі збереження методики найбільший український банк також опинився б у топ-трійці. Це свідчить про те, що поширювані протягом року чутки про проблеми в банку Ігоря Коломойського – тільки розмови, що не мають ніякого відношення до балансу ПриватБанку.
При цьому зростають кредитні ризики в двох провідних державних банках – Укрексімбанку та Ощадбанку. Перший навіть покинув групу А, закріпившись у верхній частині другої групи рейтингу.
На погляд «Експерта», у цих банків далекий від максимального рівень робочих активів, а також погіршується якість кредитного портфеля, що змушує нарощувати резерви. Втім, за рівнем заробітку державні фінустанови виглядають краще «середньої температури» по системі, так що надалі вони не мають наміру падати в рейтингу.
У топ-групі рейтингу надійності банків з’явився один новачок. Правда, «дочка» німецької банківської групи Deutsche Bank мало чим принципово відрізняється від інших старожилів групи А – Citibank Ukraine, ING Bank Ukraine, Credit Agricole Bank. Просто банк, який тільки третій рік працює на українському ринку, не потрапляв до списку найнадійніших установ винятково тому, що був занадто дрібним.
У рейтинговому списку знайшли своє місце і два проблемні банки недавнього минулого – Укргазбанк і «Надра», які, продовжуючи очищення від боргів, змогли вийти на прибуткову діяльність. Причому в минулому році Укргазбанк став другим в Україні за рівнем рентабельності.
Крім Надра Банку, в групі С опинилася ще одна фінустанова з числа найбільших. Дельта Банк значну частину року явно страждав від дефіциту ліквідності і змушений був залучати дорогі депозити – співвідношення відсоткові доходи/відсоткові витрати у дітища Миколи Лагуна є одним з найнижчих серед всіх 75 банків: 1,22 рази. Втім, в цілому баланс фінустанови не викликає сумнівів, тому вона посіла своє місце в списку найнадійніших банків країни.
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас