Частка простроченої заборгованості за кредитами в 2012 році скоротилась на 0,7 п.п. - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка простроченої заборгованості за кредитами в 2012 році скоротилась на 0,7 п.п. - НБУ

Кредит&Депозит
462
Частка простроченої заборгованості в загальному обсязі наданих кредитів у 2012 році скоротилася на 0,7 відсоткового пункту – до 8,9%, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
“Поліпшилася якість кредитних операцій банків. Прострочена кредитна заборгованість за 2012 рік зменшилася майже на 7 млрд грн, а її частка в загальному обсязі наданих кредитів – з 9,6% до 8,9%”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з повідомленням, обсяг загальних активів банків за минулий рік виріс майже на 5% – до 1,3 трлн грн: зростання активних операцій банків відбулося переважно в національній валюті.
“У трійку лідерів серед банків, які найбільше наростили активні операції, входять Ощадбанк, Укрексімбанк і ПриватБанк”, – цитується в повідомленні заступник голови НБУ Олексій Ткаченко.
Щодо кредитування реального сектора в повідомленні наголошується, що обсяг кредитів збільшився за минулий рік майже на 5% – до 610 млрд грн.
При цьому НБУ зазначає, що обсяг коштів банків на кореспондентському рахунку в центральному банку виріс на 12% – до 25 млрд грн, що свідчить про підвищення рівня ліквідності банків.
“Серед банків, залишки коштів яких на коррахунку в НБУ зросли більше, – державні банки, а також: Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, ПриватБанк”, – наголошується в повідомленні.
Зобов’язання банків, за даними НБУ, за минулий рік збільшилися на 7% – до 958 млрд грн. Найбільшу частину приросту зобов’язань склали кошти населення, обсяг яких на рахунках в банках виріс на 19% – до 364 млрд грн.
“Зростання обсягів коштів, залучених банками від населення, яке триває протягом останніх трьох років, є свідченням зміцнення довіри до банківської системи. Саме ці кошти є основним джерелом кредитної підтримки економіки”, – підкреслюється в повідомленні.
Обсяг коштів суб’єктів господарювання виріс в 2012 році на 9%.
Щодо статутного капіталу в повідомленні вказується, що за минулий рік його розмір зріс більш ніж на 3 млрд грн, до 175 млрд грн, найбільший розмір статутного капіталу мають державні банки і ПриватБанк.
“Після трьох років збиткової діяльності вітчизняний банківський сектор вийшов на прибутковий рівень. За підсумками 2012 року прибуток системи банків становив майже 5 млрд грн. Серед банків, які продемонстрували найкращий фінансовий результат у 2012 році, такі банки, як ПриватБанк, Укргазбанк, ВТБ Банк, Ощадбанк”, – йдеться в повідомленні.
“На сьогодні у нас є всі підстави сподіватися, що ці позитивні тенденції в діяльності банків будуть закріплюватися і надалі”, – відзначає О.Ткаченко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас