20 історій людей, які вийшли з грязі в князі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

20 історій людей, які вийшли з грязі в князі

26315
У часи, коли нерівність зростає, а економіка росте дуже повільними темпами, рідко можна зустріти людей, які заробили статки, піднявшись із самих низів. Дійсно, більшість найбагатших людей світу вже народилися в сім’ях з хорошим достатком.
Саме тому необхідно тримати в голові тих людей, які починали з нуля і за допомогою наполегливої праці, таланту та удачі змогли піднятися дуже високо. Ці 20 історій нагадають нам про існування можливостей для подолання багато чого в житті, в тому числі і бідності.
Марія дас Грасас Сілва Фостер вирвалася з бразильських нетрів і стала першою жінкою-главою Petrobras.
Нинішня глава бразильського нафтового гіганта Petrobras провела своє дитинство в дуже бідному районі Morro do Adeus, який став нетрями. Її мати постійно працювала, а батько був алкоголіком. Фостер збирала алюмінієві банки і макулатуру, щоб заробити трохи грошей.
Вона почала працювати стажером в Petrobras в 1978 р. і змогла подолати бар’єри, ставши першою жінкою, яка очолила підрозділ по розробці родовищ. За даними агентства Bloomberg, своєю наполегливою працею Фостер заслужила прізвисько Caveirao – бразильське сленгове слово, що позначає броньований поліцейський автомобіль, що стежить за порядком в нетрях. У лютому Фостер стала першою жінкою, яка очолила Petrobras.
Ду Вон Ченг (Do Won Chang) працював на трьох роботах, щоб звести кінці з кінцями, до запуску Forever 21.
Ду Вон Ченг і його дружина Джин Сук приїхали в Америку з Кореї в 1981 р. Коли вони приїхали, Ченг доводилося працювати на трьох роботах, для того щоб утримувати сім’ю. Він трудився двірником, оператором бензоколонки і підробляв у кафетерії. Так сталося, що вони змогли відкрити свій перший магазин одягу в 1984 р.
Цей перший магазин виріс в імперію Forever 21, що складається з 480 магазинів, яка дає щорічну виручку в розмірі близько $3 млрд. Це сімейний бізнес, де дочки Лінда і Естер допомагають батькам управляти компанією.
Гарольд Сіммонс виріс у халупі, де не було електрики, і став мільярдером.
Мультимільярдер Гарольд Сіммонс виріс у містечку Голден в Техасі; він жив у халупі, де навіть не було електрики. Однак йому вдалося вступити до Університету Техасу, йому вдалося потрапити у привілейоване товариство студентів та випускників коледжів, отримавши ступінь магістра в галузі економіки.
Першим підприємством Сіммонса стала мережа аптек, першу з яких він заснував майже повністю за рахунок кредитів. В результаті була утворена мережа, що складається з 100 аптек. Сіммонс продав її Eckerd за $50 млн. Після цього він став знавцем в галузі скупки компаній. Зараз він володіє шістьма компаніями, акції яких торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі, включаючи найбільшого світового виробника титану Titanium Metals Corporation.
Зденек Бакала покинув комуністичну Чехословаччину з $50 в кишені і став вугільним магнатом.
У 1980 р. у віці 19 років Бакала втік з комуністичної Чехословаччини з банкнотою в $50, захованою в сендвічі. Він втіг на озеро Тахо, де став мити посуд в одному з казино.
Йому посміхнулася удача в тому, що він зміг отримати ступінь бакалавра в Університеті Каліфорнії і ступінь MBA в Дартмуті. Він став працювати в банківській сфері і випадково повернувся працювати в компанію на своїй батьківщині, відкривши перший офіс Credit Suisse First Boston в Празі після падіння Стіни. Зараз він головує у вугільній компанії з ринковою капіталізацією в $2,52 млрд і вісьмома виробничими майданчиками в Центральній Європі.
Джордж Сорос пережив нацистську окупацію Угорщини і став одним з найбільш успішних світових інвесторів.
Джордж Сорос зміг пережити нацистську окупацію Угорщини завдяки тому, що його батько заплатив державному службовцю, щоб можна було видати себе за його хрещеника. Після війни в 1947 р. Сорос покинув комуністичну Угорщину і виїхав до родичів у Лондон. Він почав вчитися в Лондонській школі економіки, працюючи офіціантом і носильником. Після закінчення навчання Сорос працював продавцем в сувенірному магазині, він писав директорам в банках в Лондоні, і врешті йому дали роботу. Це був лише початок довгого і успішного кар’єрного шляху в сфері фінансів. У 1992 р. Сорос успішно зіграв на пониженні фунта стерлінгів, заробивши понад $1 млрд.
Гі Лаліберте заробляв вуличними виставами, ковтаючи вогонь, до того як показати світу Cirque du Soleil.
Уродженець Канади починав свою циркову кар’єру з вуличних вистав: він грав на акордеоні, ходив на ходулях і ковтав вогонь. Він ризикнув, коли привіз успішну трупу з Квебеку на Фестиваль мистецтв в Лос-Анджелесі в 1987 р. з квитком в один кінець. Ризик виявився виправданим, і циркова група була перевезена в Лас-Вегас, де і стала тим самим знаменитим Cirque du Soleil, який ми знаємо сьогодні.
Лаліберте на сьогоднішній день є главою Cirque du Soleil, професійним гравцем в покер і космічним туристом зі статками $2,5 млрд.
Джон Пол Деджоріа жив у своїй машині, до того як бізнес компанії John Paul Mitchell Systems набрав обертів.
Деджоріа було нелегко спочатку. Його батьки розлучилися, коли йому було два роки, і він продавав газети і різдвяні листівки, для того щоб підтримати родину, до 10 років. Потім його відправили на виховання в Лос-Анджелес. Деякий час у Лос-Анджелесі він був членом банди, а потім пішов служити. Після служби спробував працювати на Redken Laboratories, після чого взяв кредит в $700 і заснував John Paul Mitchell Systems. Він поширював шампунь, вироблений компанією, пересуваючись від будинку до будинку на автомобілі, він жив у своєму автомобілі. Але якість продукту взяла гору, і зараз компанія щорічно заробляє понад $900 млн. Також він створив Patron Tequila і працює в різних галузях – від діамантів до музики.
Урсула Бернс росла в багатоквартирному будинку Нижнього Іст-Сайду Манхеттена, а зараз керує Xerox.
Нижній Іст-Сайд був притулком для банд, до того як стати хорошим районом. Урсулу Бернс виховувала одна мати в житловому комплексі в цьому районі. Вона гладила сорочки, щоб заробити гроші на католицьку школу для дочки. Потім Бернс пішла вчитися в Університет Нью-Йорка і стала інженером-стажером в Xerox.
Зараз вона є головним виконавчим директором компанії і головою ради директорів. Бернс є першою афроамериканською жінкою, яка очолює компанію зі списку Fortune 500.
Дитинство Говарда Шульца пройшло в соціальному житлі в Брукліні, до того як він став головою Starbucks.
В дитинстві Шульц завжди хотів піднятися вище і вирватися з того життя, яке забезпечував його батько, працюючи водієм вантажівки. Незважаючи на бідність, Шульц мав успіхи в спорті, і йому вдалося пробитися на навчання в Університеті Північного Мічигану. Отримавши ступінь в комунікаціях, Шульц пішов працювати в Xerox, а потім він відкрив невеликий кавовий магазин Starbucks. Будучи закоханим у каву, Шульц пішов з Xerox, ставши главою Starbucks в 1987 р. Мережа починалася з 60 магазинів, а зараз до неї входить понад 16 тис. торгових точок по всьому світу. Капітал Шульца зріс до $1,5 млрд.
Лі Кашин покинув школу в 15 років заради роботи на заводі пластмаси, і зараз він найбагатша людина в Східній Азії.
Сім’я Лі Кашина втекла з материкового Китаю в Гонконг в 1940 р., батько Лі Кашина помер від туберкульозу. Тоді хлопчикові було всього 15 років. Він покинув школу і став працювати на заводі пластмаси, щоб допомагати родині. До 1950 р. Лі зміг відкрити свою власну компанію Cheung Kong Industries. Спочатку вона займалася виробництвом пластмаси, а потім змінила профіль діяльності на нерухомість. Лі потім збільшив свої частки в різних компаніях, і сьогодні він володіє акціями в компаніях різного профілю діяльності: банки, мобільні телефони, супутникове телебачення, виробництво цементу, роздрібні магазини, готелі, транспорт, аеропорти, електроенергетика, сталеливарне виробництво, порти та ін.
Франсуа Піно – людина без повної середньої освіти, яка зараз очолює групу PPR.
Піно покинув середню школу в 1947 р. і став працювати в сімейному бізнесі з торгівлі лісоматеріалами. У 1970 р. він почав купувати невеликі фірми. Він заслужив собі прізвисько Хижак через безжальну тактику ведення бізнесу, за якою він скорочував робочі місця і продав бізнес із торгівлі лісоматеріалами, щоб купити його назад через деякий час за більш низькою ціною. Його особисті якості допомогли йому почати бізнес PPR – компанії, яка продає товари класу люкс на зразок Gucci і Stella McCartney. Піно є найбагатшою людиною Франції: статки його і сім’ї оцінюються в $13 млрд.
Леонардо Дель Веккіо – працівник заводу, який сьогодні володіє імперією з виробництва окулярів.
Дель Веккіо був одним з п’яти дітей, яких овдовілій матері було складно утримувати. Він пішов працювати на завод по виробництву форм для автозапчастин і оправ для окулярів, де він втратив частину пальця. У 23 роки він відкрив свій перший магазин, які згодом виріс до найбільшого в світі виробника сонячних і медичних окулярів. Luxottica виробляє бренди Ray-Ban і Oakley, у компанії 6 тис. роздрібних точок, капітал Дель Веккіо оцінюється в $11,5 млрд.
Кірк Керкоріан від пілота ВПС Великобританії виріс до власника комплексу розваг в Лас-Вегасі.
Керкоріану, який вчив англійську на вулицях, довелося покинути школу у 8 класі. Його сім’я стала жертвою Великої депресії, і Керкоріан шукав підробітку, щоб підтримати родину. Він став пілотом ВПС Великобританії під час Другої світової війни і доставляв запаси через Атлантику за маршрутами, де збивали один з чотирьох літаків. Завдяки заробленим грошам він став азартним гравцем і магнатом в галузі нерухомості в Лас-Вегасі. Його статки оцінюються кількома мільярдами доларів.
Шелдон Адельсон – ще один магнат Лас-Вегаса, який спробував щастя в декількох сферах.
Адельсон виріс в небагатому районі Массачусетса, де він ділив кімнату з батьками і трьома братами. Його батько був литовцем і працював водієм таксі, а його мати володіла магазином в’язаних товарів. У 12 років він почав продавати газети, а через кілька років управляв автоматом для продажу. Адельсон пробував себе в кількох сферх – від упаковки готельного туалетного приладдя до іпотечних брокерських послуг. Його прорив відбувся з заснуванням комп’ютерної виставки. Він направив зароблені гроші в купівлю Sands Hotel & Casino.
Інгвар Кампрад народився в невеликому селі в Швеції і створив бізнес, який з часом став IKEA.
Дитинство Кампрада проходило в селі, але у нього завжди були задатки бізнесмена. Він купував у Стокгольмі сірники великими партіями і продавав їх сусідам. Потім він перейшов до риби, різдвяних прикрас і ручок. Не задовольняючись маленьким бізнесом, він позичив грошей у батька і заснував магазинчик, який з часом виріс у IKEA (назва складається з перших літер його імені та прізвища, назви його села і батьківської ферми). Він добирався до звання найбагатшої людини в світі, але нещодавно його статки впали до $3 млрд.
Роман Абрамович – сирота, який перетворив дорогий весільний подарунок у нафтову імперію.
Після того як його батьки померли, коли йому було всього 4 роки, його взяли на виховання дядько і бабуся. Перший прорив Абрамовича стався завдяки дорогому весільному подарунку від родичів з боку дружини. Він покинув навчання і зайнявся підприємництвом. У 1995 р. йому вдалося отримати у власність компанію “Сибнефть”. Він продовжив інвестувати в різні проекти, включаючи “РусАл” і “Євраз”. Зараз він володіє найбільшою приватною яхтою у світі, а також іншим дорогим майном. Також володіє футбольним клубом “Челсі”.
Річард Десмонд жив на даху гаража і зміг заснувати імперію, що видає журнали на кшталт Penthouse.
Десмонда виховувала мати, після того як його батьки розлучилися. Вони жили на даху гаража. Десмонд описує себе в той час як “дуже товстого і дуже самотнього”. Він покинув школу в 14 років, вирішивши стати барабанщиком. Працював гардеробником, щоб допомагати оплачувати рахунки. Його музичні таланти так і не допомогли йому розбагатіти, але пізніше він відкрив декілька музичних магазинів. Він зміг видати перший журнал International Musician and Recording World, який пізніше виріс до видань Penthouse and Ok!. Зараз йому належить низка видань по всьому світу.
Джоан Роулінг жила на допомогу по соціальному забезпеченню до створення Гаррі Поттера.
На початку 90-х рр. Роулінг розлучилася і жила на допомогу за дитиною. Вона написала більшу частину “Гаррі Поттера” в кафе. “Гаррі Поттер” отримав світову популярність, приніс успіх Роулінг, статки якої зараз оцінюються в $1 млрд.
До того як Сем Уолтон заснував Wal-Mart, він доїв корів і продавав журнали в Оклахомі.
Сім’я Уолтона жила на фермі в Оклахомі у часи Великої депресії. Для того щоб зводити кінці з кінцями, він допомагав своїй сім’ї доїти корів і доставляти молоко клієнтам. Також він займався доставкою газет і продажем підписок на журнали. До 26 років після закінчення Університету Міссурі зі ступенем бакалавра економіки він керував магазином. Він отримав кредит в $20 тис. від тестя і купив магазин Ben Franklin в Арканзасі. Він розширив мережу і потім заснував Wal-Mart і Sam’s Club. Він помер у 1992 р., залишивши компанію дружині і дітям.
Опра Уїнфрі перетворила злиденне життя на натхнення для заснування багатомільярдної імперії.
Опра шість років жила з бабусею і носила сукні, зшиті з мішковини. Після докучань з боку родичів і друга сім’ї, вона втекла з дому. Їй тоді було 13 років. Коли їй було 14 років, вона завагітніла і народила дитину, яка померла незабаром після народження. Тоді ж засмучена мати відправила її жити в Нешвілл (Теннессі) до батька.
Опра вчилася в коледжі, і коли вона перемогла в конкурсі краси, тоді її і знайшла перша слава на радіостанції. Ця слава так і залишилася з нею. Капітал Опри Уїнфрі, за версією Forbes, оцінюється в $2,7 млрд.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас